110 év után megszűnt az utolsó nyilvános telefonfülke Csehországban - VIDEÓVAL

2021. június 18., 19:34
ma7

A 150 lakosú csehországi Hlubyně településen ma nagy felhajtás közepette leszerelték az ország utolsó nyilvános telefonfülkéjét.

Már nem csönget többet
Fotó: Archívum/ma7
Ez volt az utolsó

A telefonfülkéket működtető O2 szolgáltató a döntést gazdasági és pragmatikus okokkal indokolta. Még a múlt évben a Cseh Telekommunikációs Hivatal Tanácsa úgy határozott, hogy nem finanszírozza tovább ezeknek a fülkéknek a fenntartását.

2020-ban még 1150 telefonfülke volt Csehországban, de az év végére a készülékek működését leállították, miután már senki sem telefonált onnan. Szinte mindenkinek van mobiltelefonja, esetleg a lakásában vezetékes telefonkészüléke, így a nyilvános telefonfülkék funkciótlanná váltak.

A most felszámolt Hlubyně-i utolsó telefonfülkéből is utoljára 2 évvel ezeleőtt telefonált valaki.

A sajtó és számos érdeklődő jelenlétében lezajlott esemény mindenesetre ismertté tette a kis falucska nevét, sokan lefényképezték vagy a telefonfülke társaságában lefotóztatták magukat.

A falucska polgármestere, Petr Boukal elmondta, bár tervezték, hogy egy nyilvános könyvesfülkévé alakítják át, ahogy ez számos helyen megtörtént, végül úgy döntöttek, hogy inkább egy emléktáblát helyeznek el a fülke helyén, amely turistaattrakció is lehet idővel.

Csehországban 1911-ben a prágai Óvárosi téren állították fel az első nyilvános telefonfülkét. A mobilok és az internet megjelenéséig nagyon fontos szerepet töltöttek be az emberek közötti kommunikációban.

A telefonfülke számos filmrendezőt is megihletett és például az egyik népszerű akcióhős, Bruce Willis is több esetben a telefonfülkében lezajlott beszélgetésekkel fokozta a feszültséget.

Videófájl

 

Kövesse facebook oldalunkat is!