2023. május 2., 18:34

Több millióan követték a közmédia csatornáin Ferenc pápa apostoli útját

Kétmillióan követték a közmédia csatornáin Ferenc pápa apostoli útját - tájékoztatta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó és Marketing Irodája kedden az MTI-t.

Ferenc pápa Budapesten
Fotó: MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely

A közmédia televízió- és rádiócsatornáin, valamint internetes felületein

több millióan követték figyelemmel a Ferenc pápa háromnapos magyarországi látogatásához kapcsolódó műsorfolyamot.

A közvetítés legnézettebb eseménye a budapesti Kossuth Lajos téren tartott szentmise volt, amelyet több százezer néző követett élőben. A Duna több alkalommal is piacvezető volt a pápai látogatás alatt - írták.

A társadalmi igazságosságot, a szegénység és az ökológiai válság elleni küzdelmet, az emberi jogok védelmét és a béke megteremtését is hirdette a katolikus egyházfő a hétvégén. A háromnapos budapesti látogatás üzeneteit a közmédia folyamatosan közvetítette. Minden nyilvános programot élőben sugárzott a Duna, az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió. A világ magyarságához a Duna World közvetítésével juthattak el Ferenc pápa gondolatai - közölték.

Mint ismertették, az elmúlt évek egyik legjelentősebb eseményével a közmédia műsorfolyama kétmillió nézőt ért el.

Egy néző átlagosan több mint másfél órát látott valamelyik élő közvetítésből,

a témához kapcsolódó dokumentumfilmből vagy filmből. A három nap legnézettebb eseménye a vasárnap délelőtti Kossuth téri szentmise volt, 255 ezres átlagos nézettséggel és 15,2 százalékos közönségaránnyal. A több mint 3 órás közvetítés alatt 665 ezren kapcsoltak a Dunára, a legnézettebb percekben 425 ezer embert értek el. A közvetítésen belül a több mint kétórás misét átlagosan 320 ezren követték.

A közmédia online platformjait is sokan felkeresték:

a pápalátogatás élő internetes közvetítéseit a közmédia vallási tartalmait megjelenítő Bizony, Isten! YouTube-csatornája csaknem 80 ezer megtekintést számlált, a Médiaklikken 15 ezren követték a misét.

A pápai látogatás alatt a Duna több alkalommal is piacvezető volt az adott sávban.

A vasárnap délelőtti közvetítés és a szombat délutáni ifjúsági találkozóról szóló beszámoló volt a legnépszerűbb a televíziós csatornák kínálatában. Az M1 pénteken a pápa érkezésével kapcsolatos beszámolók idején és a híradók alatt is több alkalommal vezette a nézettségi versenyt - közölték. 

Az apostoli látogatás kiemelt figyelmet kapott a világsajtóban is:

a legnagyobb nemzetközi orgánumok is beszámoltak a katolikus egyházfő magyarországi látogatásáról. A televíziós közvetítés élő jelét a közmédia ingyenesen biztosította az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) valamennyi tagjának. A szabad hozzáféréssel az élő közvetítések, felvételek a világ sok tájára eljutottak, átvette többi között a Reuters, az APTN és az AFP, a Vatikáni Televízión keresztül pedig a világ keresztény közösségéhez is elért a magyar közmédia közvetítése - közölte az MTVA Sajtó és Marketing Irodája.

Kitértek arra is, hogy a pápalátogatás főbb eseményei újranézhetők a Médiaklikken, valamint a Bizony, Isten! YouTube-csatornán.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.