2023. május 3., 19:05

Pozsonyi magyar fényképész felvételein a budapesti pápalátogatás felemelő pillanatai

Süle Ágnes Katalin, a Pozsonyi Magyar Katolikus Közösség tagja akkreditált fényképészként volt jelen Ferenc pápa magyarországi útján. Az alábbiakban a pápalátogatás élményeiről, fényképész-szemszögből szerzett tapasztalatiról kérdeztük.

Süle Ágnes Katalin
Galéria
+1 kép a galériában
Fotó: Süle Ágnes Katalin (Človek a Viera)

Mi előzte meg a pápalátogatáson fényképészként való részvételét? 

Fotózással – főként portré, illetve termékfotók készítésével – már jó ideje foglalkozom, de a templomi szertartások fényképezésével Molnár Tamás atya révén kerültem kapcsolatba.

Pozsonyi tartózkodásunk óta a Pozsonyi Magyar Katolikus Közösség tagjaként több alkalommal fotózhattam már a pozsonyi ferences templom gyönyörű épületében a magyar nyelvű szertartásokon Tamás atya felkérésére.

Pár hónappal ezelőtt részt vettem a cseh- és szlovák keresztény fotósokból álló egyesület, a Človek a Viera workshopján és csatlakoztam hozzájuk. A pápalátogatás hírét hallva gyorsan megfogalmazódott bennem a vágy, hogy fotósként lehessek jelen ezen a fontos eseményen. Tamás atya segítségével a sikeres akkreditációt követően aztán felgyorsultak az események. Már csütörtökön Budapestre utaztam, majd három eseményen, a Papp László Sportarénában, a pápai szentmisén és a reptéri búcsúztatáson fotóztam hivatalosan.

Süle Ágnes Katalin
Fotó:  Süle Ágnes Katalin archívuma

Milyen érzés volt képviselni Pozsonyt ily módon Ferenc pápa budapesti látogatásán?

Felemelő érzés volt ilyen eseményen jelen lenni és fotózni. Igyekeztem szakmailag a lehető legjobban felkészülni és megfelelni a feladatnak. Pozsonyból érkezőként viseltem a sárga kendőt; és egyben a Človek a Vierát is képviseltem a helyszínen.

Internetes felületeiken megjelenő képeimmel a szlovák és cseh közönséghez is eljutnak a pápalátogatásról készült fotóim. 
Süle Ágnes Katalin
Fotó:  Süle Ágnes Katalin (Človek a Viera)

Milyen érdekességet osztana meg fényképészként való részvételéről egy ilyen jelentős eseményen?

Minden eseményre órákkal előbb, a megadott időben kellett érkezni és a meghatározott belépőhelyen átvilágítást követően mehettünk be. Emlékezetes marad számomra, hogy a mise előtt a Parlament épületében tehettük le a felszerelésünket és reggeli kávéval indultunk fotózni. A reptéren pedig hálát adtunk, hogy nem szakadt le az eső a várakozás ideje alatt.

Süle Ágnes Katalin
Fotó:  Süle Ágnes Katalin (Človek a Viera)

Kapott-e már valamilyen visszajelzést színvonalas munkájára?

Többen gratuláltak az interneten megosztott fotókhoz – olyanok is, akik nem voltak jelen az eseményeken és a képeim által kicsit talán ők is átélhették azt a fantasztikus hangulatot, melyet a helyszínen megtapasztalhattam.  

Ferenc pápa milyen üzenetét vitte haza erről a fontos találkozóról?   

Csodálatos volt látni és megérezni, ahogyan Ferenc pápa – idős kora ellenére – aktívan, empatikus figyelemmel, fáradhatatlan energiával fordult az emberekhez. Az Arénában a fiatalokhoz intézett közvetlen hangulatú beszéde különösen megérintett. A Szentatya mindenekelőtt megerősítette, hogy Isten mindig megbocsát. Aztán, amikor arról beszélt, hogy Jézus nem rombolja le, hanem kijavítja a tanítványok álmait, hogy miként valósítsák meg azokat, t.i. hogy nem mások kárára leszünk naggyá, hanem másokat szolgálva.

Tűzz ki magasabb célokat! Mondd csak nekem, van tehetséged? Jézus hisz benned, Ő tudja, hogyan hozza elő belőled a legjobbat. És mindig arra hív, hogy csapatjátékos legyél…”

Ezek a gondolatok nagyon jó útravalóként szolgálnak saját, egyéni életemre vonatkozóan is.

Süle Ágnes Katalin csokorba gyűjtött felvételei megtekinthetők a világhálón (www.clovekaviera.sk/papez-hu), így is felidézve április utolsó napjainak felemelő légkörét.

(Forrás: Pozsonyi Magyar Katolikus Közösség)

Süle Ágnes Katalin
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.