2022. augusztus 29., 14:26

Jópásztor Imanap Szőgyénben

Magyar papi és szerzetesi hivatásokért, felvidéki magyar főpásztorért, valamint jó keresztény családokért imádkoztak a résztvevők. Az imanap egyben az iskolakezdés jegyében zajlott. Bemutatásra kerültek az új hittankönyvek és gyalogos zarándokok is érkeztek a szentmisére.

imanap-1
Galéria
+6 kép a galériában
Az ünnepi szentmisét Gyurcsó Zoltán, a Nyitrai Egyházmegye magyar hívekért felelős püspöki helynöke mutatta be 12 oltártestvérével egyetemben.
Fotó: Bokor Klára

Az imaszándék a Komáromi Imanapok szándékával teljesen megegyező. E kihelyezett imanapok célja, hogy a Komáromi Imanapok célkitűzéseit és imaszándékát minden magyarlakta egyházmegyébe eljuttassák.

A zarándok férfiak megerősítést kaptak a helytálláshoz
Imanap-2
A férfiak zarándokcsoportja
Fotó:  Méri Lajos

A Jópásztor Alapítvány és a társszervezők az imanappal egyidejűleg kétnapos gyalogos zarándoklatot és lelkigyakorlatot hirdettek meg férfiak számára a Komárom-Szőgyén útszakaszon. A gyalogos zarándoklat ötletgazdája és egyik szervezője Méri Lajos, a Pázmaneum családügyi referense, a Jópásztor Alapítvány családügyi munkatársa. Elmondta, a komáromi Szent Rozália-templomból indultak, ahol Kiss Róbert kanonok, komáromi esperesplébános megáldotta az imanapi keresztet, melyet Smidt Róbert szőgyéni fafaragó készített, s amelyet magukkal vittek az úton.

Imanap-2
Ifj. Fekete László és Méri Lajos
Fotó:  Bokor Klára
Látom, leépítés alatt áll a család a társadalomban. Érzem, kell egy közösség, ahol a férfiak megélhetik hitüket, lelki megerősítést kapnak a helytálláshoz, ahol megismerik egymást és kapcsolatban maradnak”

– emelte ki Lali. Hozzátette, a zarándoklatot 14-en kezdték el, a Komárom-Dunamocs kerékpárúton haladtak. Szombat esti szállásuk a dunamocsi plébánián volt. Köbölkút előtt csatlakoztak hozzájuk a szőgyéni Mária Légió tagjai, Köbölkúton pedig Puss Sándor atya bérmálkozói.

A lelkigyakorlatokat és elmélkedéseket Farkas Zsolt, a Jópásztor Alapítvány elnöke, Lépes Lóránt, a Mária Rádió Mirjam igazgatója, valamint a zambiai Gabriel Kwaku Mwanza atyák vezették. Volt idő a beszélgetésekre, a szentgyónásra, a közös éneklésre.

Imanap-3
Fotó:  Bokor Klára

A szőgyéni Nagyboldogasszony templomban fogadták a zarándokokat, az áldás után pedig kezdetét vette az imanap következő programja. Mivel az imanap az iskolakezdés jegyében zajlott, Farkas Zsolt atya bemutatta a magyar kormány támogatásával érkezett modern hittankönyveket, amelyeket majd eljuttatnak a Felvidék iskoláiba.

Az ünnepi szentmisét Gyurcsó Zoltán, a Nyitrai Egyházmegye magyar hívekért felelős püspöki helynöke mutatta be 12 oltártestvérével egyetemben. A szentbeszédet Nagy András esperesplébánostól hallhattuk.

Gabriel Kwaku Mwanza atyát, aki a zambiai Mária Rádió vezetője, Lépes Lóránt atya mutatta be az imanap résztvevőinek.

Imanap-4
Gabriel Kwaku Mwanza és Lépes Lóránt atyák
Fotó:  Bokor Klára

Kwaku atya kifejtette, örömmel csatlakozott a zarándokcsoporthoz, mert ők otthon nem zarándokolnak. Katolikus egyházukhoz 60 templom tartozik, melyek szolgálatát két pap végzi. Ezek a templomok 14 központhoz csatlakoznak, melyeket csak kéthavonta tudnak meglátogatni.

Az embereknek ezekbe a központokba 15-50 kilométert kell gyalogolniuk, elmondható tehát, hogy számukra minden templomlátogatás egyben zarándokút is.

A papok munkáját katekéták, imádságvezetők segítik az egyes templomokban, amikor ők személyesen nem tudnak jelen lenni. A jelenlévők lelkére kötötte, az áldozathozatallal sose hagyjunk fel! Az imanap agapéval zárult a templom előtt, melyet a szőgyéni plébániaközösség és a Mária Légió biztosított.

imanap-6
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.