2022. április 9., 19:27

Jobban értjük már a keresztény jelképeket

Márciusban két év kényszerkihagyás után újra elindult a Regnum Marianum Akadémia előadássorozata. A Felvidéken működő akadémia célja a világi Krisztus-hívők elméleti képzése, hogy hitük elmélyítése mellett számot tudjanak adni a bennük élő reménységről.

Farkas Zsolt előadása
Fotó: Bokor Klára

Az akadémia életre hívója a Pázmaneum Polgári Társulás, szervezője a 2005-ös kezdetektől Farkas Zsolt atya, aki jelenleg a szőgyéni egyházközség esperesplébánosa, a Jó Pásztor Alapítvány elnöke, a Pázmaneum elnökségi tagja.

Zsolt atya fontosnak tartja, hogy az előadások a jelen kor kihívásaira, problémáira, élethelyzeteire adjanak keresztény útmutatást, bevonva a hallgatókat ezek megvitatásába.

Farkas Zsolt atya
Farkas Zsolt Húsvét keresztény hagyománya címmel tartott előadást
Fotó:  Bokor Klára

Az előadássorozatnak a szőgyéni könyvtár és galéria előadóterme ad helyet.

A márciusi előadás vendége jómagam voltam. Vetítéssel egybekötött beszámolót tartottam a Comore-szigeteki élményeimről, találkozásomról az ott élő maroknyi keresztény egyház tagjaival és Szent Teréz anya nővéreivel, akik hatalmas segítő munkát végeznek a szigeteken, mindennemű ellenszélben.
Regnum Marianum Akadémia
A résztvevők
Fotó:  Bokor Klára

Az áprilisi előadást Farkas Zsolt atya tartotta Húsvét keresztény hagyománya címmel. Szólt a keresztény és pogány jelképrendszerekről, a zsidó hagyományokról, a szokásokról, ezek eredetéről, a húsvéti liturgiáról. Rengeteg érdekességet megtudtunk, többek közt a barkáról, a bűnbakról, a Jézus korabeli büntetésekről, a korpusz nélküli keresztről, de arról is, hogy kerül a húsvéti nyúl a képbe.

Mivel az előadást az akadémia együtt szervezte a Szépkorúak klubjával a jelenlévők az előadás után elbeszélgettek a régi liturgikus hagyományokról, annak változásáról, a szokásjogról.

A következő előadást május közepére tervezik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.