2022. május 14., 14:01

Jan Graubner olmützi érsek került a prágai főegyházmegye élére

Meglepetésnek és váratlannak minősíti a szombati cseh sajtó, hogy Ferenc pápa Jan Graubner olmützi (Olomouc) érseket nevezte ki a prágai főegyházmegye új vezetőjévé. Egyházi körök és politikusok a sajtó szerint inkább egy fiatalabb generációkhoz tartozó püspök kinevezésére számítottak.

Ján Graubner
Fotó: wikipedia.org

Vatikán pénteken közölte, hogy az életkora miatt távozó eddigi prágai érsek Dominik Duka helyett ezentúl Jan Graubner olmützi érsek fogja vezetni a legfontosabb csehországi katolikus egyházmegyét. Graubner 2020 óta a Cseh Katolikus Püspöki Konferencia elnöke is. Ezt a tisztséget már 2000 és 2010 között is betöltötte, majd a püspöki konferencia alelnöke volt.

Dominik Duka 2018 áprilisában, 75. életéve betöltése után nyújtotta be lemondását tisztségéről. Jan Graubner jövőre lesz 75 éves, és a kánonjog szerint ekkor neki is le kell mondania.

Valószínűsíthető azonban, hogy a pápa, hasonlóan Dukához, őt is újra megbízza a főegyházmegye további vezetésével.

Jaroslav Sebek egyháztörténész szerint Graubner kinevezése a prágai főegyházmegye élére, amelyre hosszabb keresés után került sor, csak ideiglenesnek tekinthető, és arra mutat rá, hogy a cseh katolikus egyházban kevés a megfelelő jelölt.

A prágai főegyházmegye éléről távozó Dominik Duka bíborost jó diplomatának tartják, aki szót tud érteni a politikusokkal is. A kommunista rendszer idején ellenzéki tevékenységéért 1981-1982-ben börtönben is ült, ott ismerkedett meg Václav Havel későbbi cseh államfővel.
Dominik Duka érdeme, hogy az 1989-es rendszerváltás után Prágában lehetőség nyílt magyar nyelvű szentmisékre, majd 2017 decemberében létrejöhetett a Prágai Magyar Katolikus Személyi Plébánia is. A bíboros mindig jó kapcsolatokat ápolt Magyarországgal, a magyar katolikusokkal: 2011-ben megáldotta Esterházy János prágai emléktábláját a kommunizmus áldozatainak emlékhelyén, 2016-ban gyászmisét mondott Mindszenty József és az 1956-os magyar forradalom áldozatainak emlékére. A cseh egyházi vezető 2018 májusában a magyar-cseh egyházi és politikai kapcsolatok fejlesztése érdekében kifejtett munkásságáért a Magyar Érdemrend Középkeresztje Csillaggal kitüntetést kapta Áder János államfőtől.

Jan Graubnert a prágai sajtó szintén a katolikus egyház konzervatív szárnyához sorolja.

Dominik Duka és Jan Graubner egyaránt támogatja Esterházy János, a szlovákiai magyarság két háború közti vezetőjének boldoggá avatását.

Esterházy 1957-ben, az Olmützhöz közeli Mírov várbörtönben halt meg, s urnáját a hatvanas években a prágai Motol köztemető tömegsírjában hantolták el. Ezen a helyen alakították ki később a kommunista rendszer csehországi áldozatainak emlékhelyét.
A 10,7 milliós Csehországban a legutóbbi, 2021-es népszámláláson 741 ezren vallották magukat katolikusnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.