2023. május 19., 18:23

Idén is megrendezik a pünkösdi lovas zarándoklatot

Idén is megrendezik az immár hagyománnyá vált pünkösdi lovas zarándoklatot, amelyet VI. Márton Áron Pünkösdi Lovas Zarándoklat néven a csíksomlyói búcsút megelőző napokon, május 25-26-án tartanak.

pünkösdi lovas zarándoklat
Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár rendszeres résztvevője a zarándoklatnak
Fotó: Székelyhon

Az esemény a Székelyföldi Lovasprogram együttműködő lovas szervezetei szervezésében valósul meg, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Magyarság Háza főtámogatásával, valamint Hargita Megye Tanácsa és Csíkszereda város társfinanszírozása által.

A lovas zarándoklat idei mottója: „Nemzeti összetartozás. Gondoskodó nemzet!”. Az esemény fővédnöke Tamás József nyugalmazott segédpüspök.

A hatodik alkalommal megrendezésre kerülő lovas zarándoklat a székely-magyar lovaskultúra ünnepélyes megnyilvánulása, mely az évek során a nemzeti összetartozás szimbólumává vált. Az eseményen résztvevő lovas zarándokok idén 12 székelyföldi útvonalon jutnak el Csíksomlyóra a világ magyarságának Nemzetpolitikai Államtitkárság által összegyűjtött, szalagokra írt imaüzeneteivel, amelyek célja, hogy eljuttassák Csíksomlyóra mindazok imáit, akik személyesen nem tudnak jelen lenni az eseményen.

Az idei esemény különlegessége, hogy a zarándoklatra a Kárpát-medence szinte minden szegletéből és az anyaországból is érkeznek lovasok. Idén is részt vesz és a zarándokokkal együtt lóháton teljesíti a kétnapos útvonalat Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Gyergyószentmiklós-Csíksomlyó útvonalon.

A zarándokok május 26-án 18 órakor érkeznek Csíksomlyóra, a Hármashalom-oltár elé, ahol ünnepélyes műsor keretében fogadják őket a helyi egyházi és világi méltóságok.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.