2020. május 30., 16:18

Folyik a pünkösdi zarándoklat Szőgyénből Ciglédre

A szőgyéni Nagyboldogasszony-templom elől induló gyalogos zarándokra Farkas Zsolt helyi esperesplébános adta áldását és bocsájtotta útjára a több mint ötven egybegyűltet.

Galéria
+6 kép a galériában

Török András szervező, a Via Mariae polgári társulás koordinátora, aki társaival együtt sokat tett az út kiépítéséért elmondta, csak akkor van értelme az útnak, ha az élővé válik. A szakasz Szőgyénből a kürti kegyhelyre 10 kilométeres és tavaly szeptemberben került átadásra. Jelenleg Mária út és tanösvény is egyben egy külön pályázatnak köszönhetően.

Az úton a rózsafüzér közös imádkozása, ismeretterjesztő táblák tanulmányozása, belső elcsendesedés váltják egymást.

Nagy ajándék, hogy Ďurčó Zoltán Érsekújvár esperesplébánosa is elkíséri a zarándokokat, sőt az út alatt a gyóntatást is vállalta

– emelte ki a szervező.

Ďurčó Zoltán atya mosolyogva teszi hozzá, nem tudja, korából kifolyólag képes lesz-e végig menni az úton, de bátorítást adott neki, hogy egy 80 év körüli néni is nekivág.

Lehet, számomra keresztúttá változik a zarándokút, de az Úr Jézus is megmondta, aki követni akar minden nap vegye fel keresztjét

– mondja humorral a fiatalos atya.

Többen érkeztek Érsekújvárból. Hlavicska Tamás és felesége Gertrúd sokat hallottak a Mária útról, de nem jártak még a szakaszon. A két célállomáshoz, Szőgyénhez és Kürthöz rokoni szálak fűzik őket.

Kilépünk a napi körforgásból és egy kicsit harmóniába tudjuk magunkat hozni saját magunkkal. Úgy, mint a régi történet indiánja mondta: Most ér utol a lelkem. Remélem nem csak a lelkünk, a jó Isten kegyelme is utolér ezen az úton

– fejtette ki Nagy László a baráti társaság harmadik tagja.

A komáromi Mária Valéria nővér a Szüzek rendjéből is a résztvevők között van. Közösségük nem kolostorban él, de az élet sűrűjében. Ő maga hitoktató és a Mária Rádió munkatársa.

Az útra lazítani jött, lelkiekben gazdagodni, és az esetleges nehézségeket felajánlani másokért.

Török András szervező ismertette, érkeztek zarándokok Kolonyból, Érsekújvárból, Komáromból, Szőgyénből. Kürtről, Udvardról és Nagyölvedről, de az út folyamán Borka Iván atya Muzsláról is csatlakozik 20 fővel.

"A közbenjáró Szűz és a Vigasztaló Lélek legyen velünk” áldás jegyében útra keltek, hogy úgy egy óra tájban megérkezzenek a kegyhelyre, ahol fél kettőkor Ďurčó Zoltán atya mutat be szentmisét. A zarándoklat agapéval zárul.

Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.