2020. november 24., 15:02

Ferenc pápa: Minden egyes tengerbe veszett menekültért mi felelünk majd Isten előtt!

Beszélgetőkönyve jelent meg Ferenc pápának, amelyben számos közéleti kérdésben kifejtette a véleményét. A pápa már korábban is kritikusan beszélt azokról, akik szerint a menekültek veszélyt jelentenének a kereszténységre, illetve az európai kultúrára, most azonban kategorikusan kijelentette: "A migráció nem jelent fenyegetést a kereszténységre".

Fotó: TASR/AP

Ferenc pápa legújabb könyvének tartalmát az Euronews ismertette. A katolikus egyházfő azt írja:

Azok, akik legyenek bármilyen vallásúak, elutasítanak egy rászoruló migránst, mert attól félnek, veszélyeztetik a keresztény kultúrát, azok sem a kereszténységet, sem a kultúrát nem értik pontosan!

A pápa úgy folytatja, a migráció legfeljebb azok számára jelent veszélyt a kereszténységre, akik hasznot húznak abból, hogy ezt állítsák. A szentszék vezetője szerint ezek az emberek kiüresítik a keresztény kultúrát, mindent elvesznek belőle, ami különlegessé teszi azt. A pápa legújabb könyvében (Let us dream, szabad fordításban: Álmodjunk együtt!) egy brit életrajzíróval beszélget.

Ferenc pápa maga is migránsok leszármazottja egyébként, jegyzi meg az Euronews, nagyszülei Olaszországból települtek Argentínába. Egész pályafutása alatt támogatta a menekülteket.

Egy másik kérdésre válaszolva Ferenc pápa kifejti:

Elfogadhatatlan, hogy akadályozzuk a migrációt, azzal, hogy migránsok százait hagyjuk meghalni a tengeren és a sivatagokban. Az úr majd elszámoltat minket minden egyes halálesetért!
pápa
Fotó:  TASR/AP

Aktuálpolitizált is a Róma püspöke, a "nacionalista populizmus" kapcsán azt mondta, a populista vezetők képzelt ellenségeket keresnek: zsidókat, muzulmánokat, az EU-t vagy az ENSZ-t, csak azért, hogy a valódi problémákról eltereljék a figyelmet. Ez a propaganda azokra hat, akik elvesztették vallásukat, s helyette nemzeti örökségükre tekintenek identitásként. 

Az Euronews ismertetője sajnos arra nem tér ki, a pápa beszélt-e az elmúlt években egyre erőteljesebb keresztényellenességről, vagy akár arról, Franciaországban kis túlzással mindennapossá váltak a templomok, papok és hívek elleni támadások. Amint hozzájutunk a könyvhöz, bővebben is foglalkozunk a témával.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.