2023. április 27., 11:41

Felvidéki magyar hívek ezrei készülnek a Ferenc pápával való találkozásra

Nagy tisztesség és öröm, hogy Ferenc pápa ismét Magyarországra, Mária országába érkezik, ahol számos egyházi és közéleti személyiséggel, szervezetek képviselőivel, fiatalokkal találkozik. Látogatásának kicsúcsosodása pedig a vasárnap délelőtti pápai szentmise lesz a Kossuth téren. A három napig tartó eseménysorozaton felvidéki magyar katolikus zarándokok sokasága vesz részt. Molnár Tamás atyát, a pozsonyi magyar katolikus hívek lelkipásztorát, a pápalátogatás egyik koordinátorát kérdeztük a Szentatya holnap kezdődő magyarországi látogatásáról.

pápalátogatás - Kossuth tér előkészítés
Felvidékiek ezrei érkeznek a Kossuth téri pápai misére
Fotó: MTI
Jómagam már pénteken Budapesten leszek, mivel beválasztottak az előimádkozók közé és a Rózsafüzér egy részét én fogom imádkozni a Szent István-bazilikában. Szombaton pedig egy teli autóbusszal, s közösségünkből többen autóval is utazunk a magyar fővárosba, az ifjúsági programra. A Papp László Arénában a Szentatya a fiatalokkal találkozik. Összesen 174 felvidéki magyar fiatal vesz részt ezen a találkozón”

– mondta el megkeresésünkre Tamás atya.

Molnár Tamás

Hozzátette: szombaton külön idegenvezetés is lesz azok számára, akik koruknál fogva már nem vehetnek részt az ifjúsági találkozón. Másnap a Szentatya látogatásának csúcspontja a Kossuth téri pápai szentmise lesz. Ezen, tudomása szerint, felvidéki hívők ezrei vesznek részt.

Sárga színű kendőt viselnek majd a felvidéki zarándokok, tehát a nagy tömegben így könnyebben megtaláljuk egymást. Látva a papok regisztrációit és azt, honnan indítanak autóbuszokat a Felvidékről, bátran kijelenthető, ezrekben mérhető a felvidéki magyar hívek részvétele a nagy eseményen.

Harmincöt pap, diakónus és kispap regisztrált a misére, a papi szektorba, de ez nem jelenti azt, hogy nem lesznek atyák, akik híveikkel együtt, autóbusszal érkeznek. Elsősorban azok, akik meg tudják oldani a vasárnapi szentmisén a helyettesítést.”

pápalátogatás - Kossuth tér előkészítése
A Kossuth tér előkészítése a pápai szentmisére
Fotó:  MTI

Jó tudni, hogy vasárnap, biztonsági okokból, 08:15-kor már lezárják a Kossuth teret, mivel a Szentatya 09:00 órakor körbemegy a szektorokban a hívek között a pápamobillal. Rendkívül szigorú biztonsági előírások lesznek érvényben a katolikus egyházfő biztonsága érdekében.

Óriási tisztesség, hogy Ferenc pápa immár harmadik alkalommal érkezik a magyar hívek közé, ha a csíksomlyói látogatását is beleszámítjuk. Akkor a csíksomlyói Szűzanya szobra előtt személyesen helyezte el azt a bizonyos arany rózsát, amit a Mária-kegyhelyeknek ajándékoz. Külön megtiszteltetés volt az is, hogy az eucharisztikus kongresszus zárómiséjét is ő végezte, hiszen többnyire ezekre pápai legátus (küldött) szokott érkezni. Ez a mostani pedig a kiemelkedően gazdag programjának is köszönhetően már a harmadik alkalom, hogy közénk jön”

– fűzte hozzá kiegészítésként.

S hogy miért jön el magyar hívei közé ismét, mi lehet a célja a betegséggel küszködő Szentatyának azzal, hogy bennünket újból megtisztel látogatásával és figyelmével?

„Úgy vélem, egyrészt azért, mert Magyarország közel van ahhoz helyhez, ahol háború zajlik. Ez, mármint a béke témája, biztosan szóba kerül, hiszen ő a béke követeként is jön. És egyúttal a magyar politika által képviselt vonalat is megerősíti a köztudatban és társadalomban. Hogy békét nem fegyverekkel, hanem béketárgyalásokkal lehet elérni. Fontos volt számára útja tervezéskor az ifjúság megszólítása. Ezért lesz külön ifjúsági program, ezért találkozik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatóival és hallgatóival is. Nyáron lesz az ifjúsági világtalálkozó Lisszabonban, Portugália fővárosában. Ez tehát afféle előüzenete is lesz annak az eseménynek, ahová a Szentatya is készül.

Ráadásul egy Mária-tisztelő országba érkezik, ahol nagyon fontos az eucharisztia imádása. Egy olyan államba jön, ahol nemrég eucharisztikus kongresszus zajlott. Olyan országba, amit több mint egy évezreddel ezelőtt elsőként ajánlottak fel Mária oltalmába. A mai kor emberének életében is ez két fontos pillér lehet. Jelkép értékű, hogy most itt találkozik fiatalokkal, nyáron pedig Portugáliában, ami a második olyan ország, amit a Szűzanya oltalmába ajánlottak”

– zárta a beszélgetést Tamás atya.

pápalátogatás programja
Fotó:  Pozsonyi katolikusok facebook oldala
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.