2022. szeptember 17., 21:07

Esterházy János szerető ölelésében a keresztény lélek – VIDEÓKKAL

„Család vagyunk: egy az anyánk, egy a vérünk, egy a szívünk, egy az Istenünk” – hangzik az Isten szolgája Esterházy János Zarándoknap idei mottója. Esterházy János ismét átölelte a hívő, keresztény Kárpát-medencét, követői immáron hatodik alkalommal jöttek össze az alsóbodoki zarándokközpontban. Esterházy János szellemi öröksége erősebb, mint valaha.

Zarándoklás Esterházy Alsóbodok
A Hűség Keresztútján
Fotó: Szomolai Andrea

Közös megemlékezésre, szakrális ünnepre jöttek össze a keresztény hívek az Alsóbodoki Esterházy János Zarándokközpontban.

Esterházy János hamvainak végső nyugalomra helyezésének hatodik, elhunytának 65. évfordulójára emlékezett a Kárpát-medencei magyarság. 

A vigíliai eseményekre szeptember 16-án, péntek délután és este került sor. Bemutatták az Eltörölhetetlen történet című lengyel dokumentumfilmet is. Mivel az idei Esterházy Zarándoknap fő gondolata, vezérfonala a családi egység, a béke megteremtése volt, péntek este gyertyafényes keresztutat jártak és imavirrasztásra került sor a békéért. A szervezési kérdésekről és a zarándokközpont feladatáról ifj. Csámpai Ottó, a központ igazgatója beszélt portálunknak.

Videó:  ma7

Szombaton, szeptember 17-én a délelőtti óráktól folyamatosan érkeztek a zarándokok az egész Kárpát-medencéből. Az idegen nyelven beszélő híveknek digitális tolmácsolást is biztosítottak a szervezők. A zarándoknapra megérkeztek Esterházy János leszármazottai is, hogy együtt emlékezzenek a hívő közösséggel a mártírgrófra. Isten szolgája Esterházy János lelki jelenlétét a ma társadalmában és a keresztény magyar közösségben hithű tanúságtételek bizonyították.

Tanúságtételt tett Csókay András sebészprofesszor és Eperjes Károly színművész is. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja kifejtette, Szűz Mária áldva tartja a Kárpát-medence népét, Szent István népét. Mivel itt erős a kereszténység, ezért erős a „fickó” – az ördög rugdosása is.

A szeretetláng és a Szent Áldozás, a Szűz Anya szava pedig a leghatékonyabb orvosság a fickó ellen. Ezt ismerte fel Esterházy János is, aki még élete legnagyobb földi nyomorában is oda tudott fordulni Istenhez.

Az Esterházy zarándoknapon a hagyományokhoz híven kiosztják az Esterházy-díjat is. Ezt olyan személy vagy csoport kapja, akinek vagy amelynek munkássága erősen őrzi Esterházy szellemi, hitbeli és alkotói örökségét. Az érmeket ifj. Csámpai Ottó és Paulisz Marián, Alsóbodok polgármestere, a zarándokközpontot megálmodó és felépítő elhunyt Paulisz Boldizsár fia adta át.

Az idén a díjat Ľudovít Paulíny atya, Krysztrof Owczarek, a podhalai zarándokcsoport vezetője és az alsóbodoki Asszonykórus kapta.

Az ötvenedik jubileumát ülő asszonykórust Bárdos Gyula méltatta. A kórus tagjai minden zarándoklaton és Esterházy szentmisén részt vesznek, élő, lélegző hitőrzői az alsóbodoki közösségnek. A hetvenes éveiben járó Mikle Zsuzsanna mesélt arról, mit is jelent Alsóbodoknak az Esterházy kultusz.

Mikle Zsuzsanna, az Alsóbodoki Asszonykórus örökös tagja

Az Esterházy zarándoklat minden évben az ünnepi hálaadó szentmisében csúcsosodik ki. A főcelebráns Márton Zsolt, váci megyéspüspök a szentmise szándékát Isten szolgája Esterházy János boldoggá avatásáért, magyar és közép-európai vértanú társaiért, a nemzetek közti megbékélésért, az ukrajnai békéért és a családokért ajánlotta fel. A lengyel Jedraszewszky érsek üzenetét magyar nyelven Pawel Czebula atya tolmácsolta, a boldoggá avatási per koncelebrátora.

Molnár Imre, Esterházy János életrajzírója szerint a mártírgróf ölelése mindig érződik a zarándoknapon, jelen van a harmónia, a és a nemzetek közti megbékélésbe vetett hit.

A történész Esterházy szellemi örökségéről és a boldoggá avatási per részleteiről számolt be.

Molnár Imre, Esterházy János életrajzírója

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.