2024. február 27., 18:22

Az érsekújvári ferenceseknél már nem lesznek hétközi magyar nyelvű szentmisék

Ami a ferenceseknél történik Érsekújvárban az utóbbi hónapokban, az már túlnő a helyi kereteken: a helybeli magyar hívők hátrányos megkülönböztetésének már országos visszhangja van, ugyanúgy, mint a hívek felháborodásnak is. Pedig más számtalanszor leírtuk, hogy Szent Ferenc szellemiségének lényege a befogadás és elfogadás, valamint a minoritás felkarolása.

ferencesek
Fotó: Archív felvétel

De Érsekújvárban ahelyett, hogy Masseo Golha ferences házfőnök őrködne a magyar hívek lelki békéje fölött, inkább üldözi őket a városban, pedig Isten háza ugyanúgy a magyar hívőké is, mint a szlovákoké! Masseo atya városba érkezése óta szisztematikusan a magyar hívek lelki életének elszegényítésén munkálkodik. A legutóbbi intézkedése már nem ismer határt.

Miután a hétközi magyar nyelvű miséket a hónap első pénteki miséjét kivéve már régebben megszüntette, most odáig vetemedett a házfőnök, hogy március elsejétől betiltja a magyar nyelvű szentmisét a hónap első péntekén is. Ezt február 25-én hozták a magyar hívek tudomására, akik ezzel az önkényes döntéssel nem tudnak egyetérteni, és újfent (már sokadszor) Andrej Miháy-Juraj ferences tartományfőnökhöz fordulnak panaszlevelükkel, melyben felsorolják, kifogásolják a legutóbbi hónapok számukra kedvezőtlen döntéseit, történéseit.

- A mai napig nincs elfogadható magyarázat Kovalcsik Cirill magyarországi ferences atya erőszakos eltávolítására 22 évig tartó áldozatos érsekújvári szolgálata után, és az sem kapott indoklást, hogy milyen okból tiltották meg még a belépését is az érsekújvári ferences templomba és kolostorba.

- Cirill atya erőszakos eltávolítása óta nem tett a házfőnök semmilyen lépést annak érdekében, hogy az érsekújvári ferences templomban a magyar hívőknek saját magyar nyelvű ferences papja legyen.

- Teljességgel hiányzik a kommunikáció a házfőnök és a magyar hívők között.

- A házfőnök korlátozta a kolostor egyetlen közösségi termének használatát a magyar hívek számára, nem engedélyezte például az adventi koszorúkészítési foglalkozást, a Széchényi György Baráti Kör összejöveteleinek megtartását, a házasság hetének filmvetítését sem.

- Elutasította a az érsekújvári magyar hívek által megfogalmazott „kérések és javaslatok” dokumentum aláírását, valamint a vele való egyszeri találkozásról készített jegyzőkönyv aláírását is.

- A ferences templomban és kolostorban továbbra is hiányoznak a magyar nyelvű feliratok.

Masseo Golha érsekújvári ferences házfőnök már hosszú ideje képtelen biztosítani a szlovák és magyar hívők egyenrangú lelki gondozását, ami rossz fényt vet nemcsak a szlovák ferences rendre, hanem az egész szlovákiai katolikus egyházra is, és nyugtalanságot okoz az érsekújvári magyar hívek körében, akik közül sokan még mindig reménykednek a szeretett Cirill atya visszatérésében.

Az érsekújvári ferences házfőnök gondolkodásában és tetteiben az a legfelháborítóbb, amit a felsorolt tények is bizonyítanak, hogy a templomból a magyar ferences pap után a magyar híveket is szeretné elüldözni.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Fehér István 2024. 02. 28., sze - 12:09

Érsekújvár Léva útját járja, már itt sem hallani magyar szót a járdán sétálva ...
Ez a történet 1991-ből, velem történt meg Érsekújvárban.
A "Domáce potreby" annó egy jól felszerelt üzlet volt. Beléptem a boltba, hogy feleségem kérésére nokedli szaggatót veszek, ugyanis Komáromban nem kaptunk. Senki sem volt a boltban, csak a két elárusítónő és én. Tisztán hallottam, hogy egymás között MAGYARUL diskuráltak, míg én bámészkodtam a kínálat körül. Végül kértem amit szerettem volna, természetesen magyarul. Erre az egyikük figyelmeztetett, hogy szlovákul kérjem, amit akarok, mert "nie sme v Maďarsku..." Erre a magam módján, magyarul, elküldtem őket a büdös francba, mert ilyen janicsárokra nem pazarolom az időmet! A nokedli szaggatót (ha egyáltalán volt nekik) azóta talán valaki szlovákul megvette... Természetesen a magyar hívőknek nemcsak igazuk, de jogaik is vannak, még a "tökmagosok" városában is! A nemzettudat a templomban is fontos, de az iskolákban legalább annyira fontos, kedves érdekújvári magyar hívők! Csak hogy mindig legyen Érsekújvárban is, aki MAGYARUL szeretne a szentmisén elmélyedni a gondolataiban, a bibliában!