2021. június 10., 16:03

A pápa elutasította Reinhard Marx német bíboros lemondását

Elutasította csütörtökön Ferenc pápa Reinhard Marx német bíboros, München-Freising egyházmegye érsekének lemondását, amit a német bíboros az egyházi személyek által elkövetett szexuális visszaélések feldolgozásának kudarcával indokolt.

Marasztalja a bíborost a pápa
Fotó: TASR/ma7
Ferenc pápa és Reinhard Marx bíboros

A katolikus egyházfő mindazonáltal értékelte Marx döntését, és elismerte, hogy "az egész egyház válságban van" az említett a botrányok miatt.

A legtekintélyesebb német katolikus vezetők között számon tartott Reinhard Marx múlt pénteken ismertetett döntése megrengette a katolikus egyházat. Marx a gyermekek és fiatalkorúak sérelmére az egyház férfi tagjai által a második világháború óta elkövetett szexuális visszaélésekről készített tanulmány megállapításait értékelve kijelentette: szégyelli magát azért, hogy az egyház "szemet hunyt" a bűncselekmények felett és "eltussolta" őket, és bocsánatot kér ezért a "kudarcért" és az áldozatoknak okozott fájdalomért.

Ferenc pápa válaszlevelében úgy fogalmazott:

Kedves testvérem, mindenekelőtt köszönöm bátorságodat. Ez a keresztényi bátorság, amely nem fél a kereszttől, nem fél megalázkodni a bűn szörnyű valósága előtt". "Az egész egyház válságban van a visszaélések ügye miatt, mitovább, az egyház nem tud továbblépni anélkül, hogy vállalná ezt a válságot. A struccpolitika nem vezet sehova, a válságot húsvéti hitünkből kell vállalnunk. A szociológiai, a pszichológiai okfejtések ebben az esetben nem visznek előre. Az egyéni és közösségi felelősségvállalás az egyetlen gyümölcsöző út, mert a válságból nem egyedül, hanem együtt lábalhatunk ki"

- fogalmazott a pápa.

A katolikus egyházfő egyetért Marx-szal abban, hogy "katasztrofális a szexuális visszaélések szomorú története és az, ahogyan az egyház egészen a közelmúltig kezelte", az első lépés pedig, amelyet az egyháznak meg kell tennie, az a "felelősségvállalás a történtekért, mind egyéni, mind közösségi szinten".

Az egyházfő szerint "reformot" várnak az egyháztól a visszaélések ügyében, ami "nem merülhet ki csak szavakban, hanem olyan hozzáállásokra is szükség van, amelyek merik vállalni a válságot, szembe mernek nézni a valósággal, függetlenül a következményektől".

A pápa levele végén arra kéri Marxot, hogy folytassa "harcát", mint érsek.

Ha az a gondolatod támad, hogy Róma püspöke (szerető testvéred) megerősítve téged küldetésedben, és elutasítva lemondásodat, nem ért téged, akkor gondolj arra, mit érzett Péter az Úr előtt állva, amikor benyújtotta lemondását, mert bűnös, és ezt a választ kapta: »Legeltesd juhaimat«"

- fogalmazott.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.