2021. augusztus 11., 18:00

Veszélyre figyelmeztet a Székely Nemzeti Tanács elnöke

Nagy hibát követ el, aki megpróbálja eljelentékteleníteni Ludovic Orban liberális pártelnök elmúlt napokban tett, Székelyföld fejlesztésére vonatkozó kijelentését – véli Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke.

Székelyföld veszélyben
Izsák Balázs
Fotó: 3szek.ro

Közleményében leszögezte, a Nemzeti Liberális Párt vezetője „olyan veszélyre figyelmeztet bennünket, amely valós, küszöbön álló veszély, és nem idegen a párton belüli vetélytársaitól sem, de még a velük szemben álló Szociáldemokrata Párttól sem”.

Az SZNT vezetője szerint „nincs különbség a Nemzeti Liberális Párt és a Szociáldemokrata Párt regionális fejlesztési tervei között Székelyföld tekintetében.

Az előbbi szókimondóbb, nincs tekintettel a nemzetközi jog betartásának látszatára, sem Románia kötelezettségvállalásaira, ezzel szemben Liviu Dragneaék ugyanezt a magatartást megpróbálták ravaszkodva elrejteni”.

Izsák Balázs kifejtette,

ilyen körülmények között nem nyugtatni és altatni kell az érintett közösséget, hanem figyelmeztetni a veszélyre, és megkérdezni: fel vagyunk készülve utcai tüntetésekre? Fel vagyunk készülve a polgári engedetlenségre? Hiszen egy olyan veszély lebeg Damoklész kardjaként felettünk, amely sem a román királyi diktatúra, sem Antonescu diktatúrája, sem a kommunista diktatúra idején nem csapott le ránk”

– fogalmazott.

Az SZNT álláspontja szerint Székelyföldön szükség van fejlesztésre, beruházásokra, azonban ezek terveit nem szabad kivenni a helyi és megyei önkormányzatok hatásköréből. Ugyanakkor

meg kell teremteni számukra a lehetőséget, hogy az elnéptelenedő székely falvak infrastruktúráját fejlesszék, hogy az onnan kényszerűen elköltözöttek hazatérhessenek. A Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése éppen erről szól. A nemzeti régiók gazdasági lemaradását úgy kell megelőzni, a gazdasági, társadalmi és területi kohézió feltételeit fenntartani, hogy közben sajátosságaik ne változzanak meg”.

A közlemény emlékeztet ugyanakkor, hogy az SZNT mintegy másfél millió uniós polgár támogatásával sikerre vitte ezt a kezdeményezést.

Ez a békés, építő megközelítés. Ez a mi megközelítésünk. Románia sorozatos pervesztése az Európai Bíróságon üzenet Ludovic Orbannak, Liviu Dragneának és az egész román politikai elitnek: rossz úton járnak!”

– összegzett közleménye végén Izsák Balázs.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.