2022. december 19., 15:45

Több mint 180 millió forintot gyűjtött össze a közmédia

Az idén a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) segít a közmédia; az összefogásnak köszönhetően több mint 180 millió forint gyűlt össze az egész napos műsorfolyam vasárnap esti zárásáig - hangzott el az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában hétfőn.

Karácsony
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke a műsorban elmondta: nagyon nehéz, de dicsőséges nap volt a vasárnapi. Felemelő érzés volt átélni, ahogy az emberek az ügy mellé álltak, támogatták a Jónak lenni jó! programot és a látássérült embereket a szövetségen keresztül.

A kampány legszebb pillanatai között emelte ki Szalai Ádám volt válogatott labdarúgó, a Jónak lenni jó! jószolgálati nagykövete munkáját, aki személyesen is segítette a vasárnapi adománygyűjtést, és dedikált válogatott mezét ajánlotta fel a Jónak lenni jó! kampány aukciójára. A 86-szoros válogatott sportolóról szólva Nagy Sándor kiemelte:

nagyszerű volt látni, mennyire empatikus volt, mennyire igyekezett megérteni a helyzetüket, átélni, milyen súlyosan látássérülten élni.

Nagy Sándor elmondta:

Magyarországon a népszámlálás adatai szerint 82 ezer súlyosan látássérült személy van, aki igénybe veheti a szolgáltatásaikat, amelyekkel szeretnék életminőségüket javítani, segíteni közlekedésüket, művelődésüket, megkönnyíteni az életüket a különböző segédeszközök működtetésével, alkalmazások fejlesztésével.

A középiskolások oktatását is segítik - mondta, hangsúlyozva, hogy rengeteg feladat áll előttük.
A felajánlásokat és az árverésből befolyt összeget többek között tankönyvellátásra, vakvezetőkutyák kiképzésére, hangoskönyvtár és Braille-könyvtár fejlesztésére, a mindennapi életet segítő eszközök beszerzésére fordítják.
Siklósi Beatrix, a Kossuth Rádió csatornaigazgatója, a Jónak lenni jó! projektvezetője kiemelte, hogy a kampány során barátokat is szereztek, olyan embereket ismerhettek meg, akiktől sokat tanulhattak. Mint mondta, a látássérült emberekben olyan kitartás, elszántság van, amely példamutató lehet a társdalom számára.

Elmondta:

sokféle felajánlás érkezett, külföldről is sok támogató jelentkezett. Kiemelte: azok az emberek, akik amúgy szintén nem tehetősek, még a kevésből is adtak.

A kis- és közepes vállalkozások és az egyszerű, hétköznapi emberek kampánya volt ez, nem a nagy cégeké - jegyezte meg, mindamellett köszönetet mondva a Szerencsejáték Zrt., a Volán és a Magyar Posta Zrt. csatlakozásáért. Mint mondta, hálásak a nézőknek, a hallgatóknak és azoknak, akik ebben a nehéz helyzetben segítettek.

Nagyné Berke Mónika, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) szolgáltatásvezetője a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az október 15. óta zajló gyűjtésről elmondta:

az elmúlt két hónapban azt tapasztalták, hogy az emberek meghallgatták a mondanivalójukat, érdekelte őket, hogy miként élik a mindennapjaikat. Mindenki nyitott volt, a közmédia részéről is azt tapasztalták, hogy mindenki segíteni szeretne és azon dolgozott, hogy a legjobbat és a legtöbbet hozzák ki az elmúlt két hónapból.

Csodálatos embereket ismertünk meg, csodálatos barátságok és támogatók jöttek az életünkbe

- fogalmazott.
Kiemelte, hogy a látássérült emberek is tudnak segíteni a látó embereknek. Az MVGYOSZ szolgáltatásvezetője a szemléletformálás fontosságáról beszélt.

Siklósi Beatrix a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban az élmények fontosságáról beszélt, kiemelve Tóth Oszkár látássérült légtornász Fővárosi Nagycirkuszban megszervezett fellépést.

Ezek az élmények mindenki számára életre szólóak

- mondta.

A MVGYOSZ munkáját továbbra is lehet támogatni 500 forinttal a 13600-as telefonszám hívásával és a 96-os azonosító megadásával vagy SMS-ben a 96-os szám elküldésével a 13600-as adományvonalra és azokat a felajánlásokat is meg lehet még vásárolni, amelyek eddig nem keltek el. A még megvásárolható tárgyak a www.mediaklikk.hu/jonaklennijo oldalon megtekinthetők.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.