Szlovákia rendkívüli biztonsági intézkedést vezet be a lengyel húsra

hirek.sk | TASR 2019. február 22., 15:32

Gabriela Matečná (SNS) földművelésügyi miniszter rendkívüli biztonsági intézkedés bevezetésére utasította az országos főállatorvost a lengyel marhahús behozatalával kapcsolatban. Péntektől minden szállítmányt laboratóriumi vizsgálatnak kell alávetni, és a hús csak az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS) által elvégzett ellenőrzés után kerülhet forgalomba Szlovákiában. Erről a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatott pénteken.

Illusztráció Fotó: archívum

Matečná hozzátette: az intézkedés visszavonásig marad érvényben. Jelenleg arra várnak, hogy lezáruljon a lengyelországi vágóhidak és a húsminőséget ellenőrző rendszer vizsgálata, melyet az Európai Bizottság felügyelői végeznek el.

A szigorú ellenőrzéssel a tárca arra reagál, hogy Csehországban, egy 700 kilogramm tömegű marhahús-szállítmányban szalmonellabaktériumokat mutattak ki. Szlovákiába ebből a szállítmányból 40 kilogramm hús érkezett, melyet azonban az ŠVPS ellenőrei lefoglaltak, így az nem jutott el a fogyasztókig.

Az élelmiszer-ellenőrök az agrártárca szerint azt fogják megvizsgálni, hogy a húsban fellelhetők-e baktériumok vagy gyógyszermaradványok, és hogy nem került-e sor kiolvasztott hússal való visszaélésre. Ellenőrzik továbbá a hús származási helyére vonatkozó címkét is.

„Minden átvevő, akihez lengyel hús érkezik, köteles a szállítmányt bejelenteni az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet elektronikus rendszerén keresztül legkésőbb 24 órával a szállítmány érkezése előtt. Az ŠVPS felügyelői mintát fognak venni a húsból, az átvevőnek pedig meg kell várnia a tesztek eredményét. A lengyel marhahúst csak azután engedhetik piaci forgalomba, hogy elvégezték rajta az egészségügyi vizsgálatokat” – fejtette ki Jozef Bíreš, az ŠVPS főigazgatója.

Az agrártárca közlése szerint az élelmiszer-ellenőrök a lengyel vágóhidakkal kapcsolatban kitört botrány óta folyamatos készültségben vannak. Eddig több mint 550, direkt a lengyel marhahúsra összpontosító ellenőrzést hajtottak végre. Vizsgálatnak vetik alá a raktárakban, kiskereskedésekben, csomagoló üzemekben, feldolgozóüzemekben található, valamint az úton lévő húst is, legyen szó bármilyen típusról.

0 HOZZÁSZÓLÁS