2018. december 6., 15:48

Soros György most az erdélyi magyarokat fosztaná meg a jogaiktól

Az Origo.hu portál szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) benyújtott egy törvénytervezetet, amely által el szeretetné fogadtatni a bukaresti parlamenttel az 1918-as Gyulafehérvári nyilatkozatban az erdélyi románok által akkor megígért, ám azóta még mindig meg nem adott kisebbségi jogokat a helyi magyarság számára. Soros György legfontosabb romániai szövetségese, Dacian Cioloş volt technokrata miniszterelnök és pártja azonban hallani sem akar erről. A sorosista politikus azt hazudja, hogy az RMDSZ etnikai alapon „enklavizálni" akarja Romániát.

dacian-ciolo-.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: archívum

Az RMDSZ hétfőn közölte, hogy törvényhozói tervezetbe foglalták az 1918-ban elfogadott Gyulafehérvári nyilatkozat harmadik pontjának első alpontját, amely a következőket írja elő:
Teljes nemzeti szabadság az összes együtt élő népnek. Minden nép számára a saját nyelvén biztosít oktatást, közigazgatást és ítélkezést az illető néphez tartozó személyek által, és a lakosok számának arányában minden nép képviseleti jogot fog kapni a törvényhozó testületben és a kormányzati szervekben.

Az RMDSZ által iktatott törvénytervezet a következőket kéri a román államtól: lakosságarányos képviseletet a választott intézményekben, mind helyi, megyei, országos és európai szinten; a nemzeti kisebbségek arányainak megfelelő képviselet biztosítását a bíróságokon és törvényszékeken; a kisebbségek számarányának megfelelő számú munkahely elkülönítését a kormányzati és dekoncentrált intézmények vezető testületeiben, valamint a különböző szaktárcai testületekben; a kisebbségi oktatás és a kulturális élet önigazgatásának szabályozását a kisebbségek statútumában; a fejlesztési régiók létrehozásának, valamint különleges státusú autonómiák megteremtésének lehetőségét azokban a történelmi régiókban, amelyekben nagy számú kisebbségi közösség él, a megyei tanácsok döntése nyomán.

Magyarokta lakta területek
Magyarokta lakta területek
Fotó:  archívum

Az erdélyi magyarság helyzetét 100 év után végre rendezni kívánó tervezet ellen elsőként Soros György legfontosabb romániai szövetségese, Dacian Cioloş ellenzéki politikus, a márciusban alapított Románia Együtt Mozgalom (RO+) nevű párt elnöke szólalt fel.

Dacian Cioloş pártja a szélsőségesen liberális és magyarellenes ALDE EP-frakcióvezető, Guy Verhofstadt, illetve a bevándorláspárti Emmanuel Macron francia államfő európai mozgalmához csatlakozott nemrég, amelynek célja, hogy a migrációt támogató erők megőrizzék a többségüket az Európai Parlamentben a májusi EP-választások után is.
Cioloş 2015 novembere és 2017 januárja között Románia technokrata miniszterelnöke volt.

Legemlékezetesebb akciója kormányfőként a Brüsszel által kitalált kötelező betelepítési kvóta elfogadása volt, noha a romániaiak túlnyomó többsége ellenezte azt.

A politikus egyébként eléggé be van ágyazódva a brüsszeli elitbe, 2010-2014 között ugyanis az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa volt.

A nagyobbik kormánypárt, a Román Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusainak a véleménye alapjánCioloş Soros György embere, aki rövid miniszterelnöki ciklusát is részben a spekulánsnak köszönhette,ugyanis azután került hatalomra – választások nélkül -, hogy több külföldről támogatott civil szervezet megbuktatta Victor Ponta akkori szociáldemokrata kormányfőt.

 

dacian-ciolo-.jpg
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.