Puzsér kiszáll az ellenzéki előválasztásból

Hírek.sk 2019. április 08., 12:23

Felfüggeszti a tárgyalásokat a budapesti főpolgármesteri előválasztásról Puzsér Róbert Karácsony Gergellyel, miután az MSZP–DK–Párbeszéd–Momentum négyes az LMP és a Jobbik nélkül állapodott meg a budapesti választási együttműködésről.

Puzsér Róbert Fotó: MTI

Az értesülést Puzsér kampányfőnöke, Zaránd Péter is megerősítette.

Zaránd a következőket közölte:

„A szombati bejelentés csak az MSZP & co. deklarációja, ami az előválasztásról kötött megállapodásunk felrúgását jelenti:
- nem csupán az lmp-nek, hanem a centrumnak adjanak ajánlatot
- korrekt ajánlattal, korrekt megállapodás szükséges
- minden ellenzéki pártnak részt kell venni a koordinációban
- Puzsérnak - mint jelöltnek - is részt kell vennie a tárgyalásokon, ahogy azt Karácsony is teszi
Nem fogják a szocik minket szalámizni, kiállunk a minket támogató pártokért, és a centrumért!”

Bejelentés, felfüggesztés

Az MSZP–DK–Párbeszéd–Momentum négyes szombaton jelentette be a polgármesterjelöltjeit, amire a Jobbik, az LMP, illetve Puzsér Róbert eléggé felháborodva reagált. Borítékolható volt, hogy az ellenzéki térfélen elmérgesedik a viszony. Az Index cikkében azt írja, Puzsér Róbert és stábja vasárnap este jelezte Karácsony Gergelynek, hogy felfüggeszti a tárgyalásokat vele, vagyis kilép az előválasztásból.

Karácsony és Puzsér pár hete ült ki közösen egy sajtónyilvános interjúra, ahol mindketten hitet tettek amellett, hogy az EP-választás után egy előválasztáson mérkőznek meg egymással. És a vesztes hajlandó visszalépni a győztes javára, hogy egyetlen ellenzéki álljon ki Tarlós István ellen.

Közben az is eldőlt, hogy Karácsony az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Szolidaritás jelöltje, míg Puzsért az LMP és a Jobbik támogatja. A Momentum úgy döntött, nem állít saját jelöltet, hanem hajlandó beállni a győztes mögé.

Az LMP nem állapodott meg

Ezek után jött a szombati bejelentés a polgármesterjelöltekről. Az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum döntött úgy, hogy közösen indul az őszi önkormányzati választáson, és meg is nevezték, kiket indítanak a kerületek élén. Az összefogás felemásan sikerült, hiszen az LMP ugyan részt vett a tárgyalásokon, de nem állapodott meg a többiekkel, a Jobbik részvételének szükségességéről pedig nem volt, illetve nincs konszenzus. Az LMP mindvégig részt vett a tárgyalásokon, de végül úgy döntött, hogy nem ír alá semmit, majd az EP-választás után határoznak az együttműködésről.

Az Index szerint az LMP a következő ajánlatot kapta az MSZP–Párbeszédtől március végén: négy kerületben (IV., VIII., IX., XXIII.) a párt indíthat polgármesterjelöltet, a fővárosi kompenzációs listán befutó helyet kap, az egyéni választókerületekben pedig 35-re növelheti a mandátumai számát. Ezt az ajánlatot nem fogadta el az LMP.

Puzsérék sem tartják korrektnek, sőt, inkább nevetségesnek, hogy a DK több kerületben jelölhetne, mint az LMP. Emellett rossz döntésnek tartják, hogy a Jobbikot kizárják a megállapodásból, miközben a külső kerületekben biztosan erősebb a párt jó néhány szereplőnél. Puzsérék jelezték, hogy felfüggesztik a tárgyalásokat Karácsonnyal, ameddig Karácsony vissza nem vonja ezt a bejelentést, és újra nem nyitják a kerületi tárgyalásokat immár a Jobbik részvételével.

Karácsony Gergely egyelőre nem reagált.

Forrás: mandiner.hu
0 HOZZÁSZÓLÁS