2022. június 15., 15:37

Potápi: Újabb támogatás a kárpátaljai magyarságnak, szociális támogatást nyújt a kormány

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága idén is támogatásban részesíti a kárpátaljai magyarság különböző rétegeit a kárpátaljai szociális programcsomag keretében – közölte Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. A kormány ezzel újabb támogatást nyújt a háború sújtotta kárpátaljai magyarságnak.

Potápi Árpád János
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az államtitkár emlékeztetett: a 2015 óta működő kárpátaljai szociális programcsomag a kárpátaljai magyarságnak szóló egyik legátfogóbb program. A program keretében anyagi támogatásban évi egyszeri fizetés-kiegészítésben részesítik a kárpátaljai magyarság különböző rétegeit:

a magyar nyelven oktató tanárokat, egészségügyi dolgozókat, szociális és kulturális munkásokat, újságírókat, színészeket és számos más réteget, emellett támogatják a gyermekétkeztetést.

Potápi Árpád János kiemelte: a programot az idei évben is meghirdetik 2 362 820 000 Ft keretösszeggel. Ismertette: 2022-ben az orosz-ukrán háború okán egyszerűsítik a pályázatok benyújtásának menetét. Hozzátette:

az idei évtől a hivatalosan működő vasárnapi iskolában legalább 5 hónap munkaviszonnyal rendelkező, magyar nyelven oktató pedagógusok is pályázhatnak, ezzel is hozzá szeretnének járulni a szórványban élők oktatásának javításához, a szórványközösségek megerősítéséhez.

A felhívás június 15-től elérhető a www.bgazrt.hu honlapon, a benyújtási határidő kategóriánként változó.

Az államtitkár kiemelte: a program az elmúlt évek során jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a kárpátaljai magyarság ne hagyja el tömegesen a szülőföldjét. Felidézte: a tavalyi évben 15 119 nemzetpolitikai szempontból fontos tevékenységet ellátó személy részesült egyszeri támogatásban.

Hangsúlyozta:

Magyarország Kormánya mindent megtesz azért, hogy a rendkívül nehéz háborús helyzetben is támogatást nyújtson a kárpátaljai magyarság számára.

A program a jelenlegi háborús helyzetben a magyar nemzeti kisebbség megőrzésén túl még inkább hozzájárul ahhoz, hogy a magyar szakemberek szülőföldjükön maradva, munkájukat a köz javára végezhessék.

Az államtitkár kiemelte:

Magyarország számára kiemelten fontos, hogy Ukrajnában mielőbb béke legyen.

Magyarország abban érdekelt, hogy a szomszédos Ukrajna egy szuverén, kiegyensúlyozott, demokratikus jogállam legyen, ahol a nemzeti kisebbségek, köztük a kárpátaljai magyar kisebbség is biztonságban és nyugalomban élhet szülőföldjén.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.