2023. április 11., 14:33

Potápi: Százezer forintra nő a külhoni magyarok oktatási-nevelési támogatása

Közös sajtótájékoztatót tartott a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., melyen Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár ismertette a Szülőföldön magyarul program aktuális változtatásait.

potápi
Fotó: MTI

Mától lehet pályázni a Szülőföldön magyarul program oktatási-nevelési támogatására, melyre május 24-ig lesz lehetőségük a határon túli családoknak.

A legújabb változás a támogatás összegét érinti, amely az idei évben 22 400 forintról 100 ezer forintra nő. A programra minden olyan határon túli magyar gyermek és fiatal pályázhat, aki magyar tannyelvű oktatási intézményt látogat.
„Minden magyar felelős minden magyarért”

Potápi Árpád János a közös sajtótájékoztató elején elmondta, hogy a Szülőföldön magyarul programot azzal a céllal hozták létre, hogy ösztönözzék a határon túli magyar- és vegyes házasságban élő családokat arra, hogy gyermekeiket magyar tannyelvű oktatási intézményekbe írassák. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerint ugyanis a kutatásaik is alátámasztották, hogy a magyar iskolába íratott fiatalok nagyobb eséllyel tartották meg magyar identitásukat.

Ha igaznak vesszük a tételt, miszerint minden magyar felelős minden magyarért, akkor számunkra az az elsődleges, hogy a gyerekeknek biztosítsuk azt, hogy magyar tannyelvű oktatási intézményeket tudjanak választani, illetve támogatást tudjunk nyújtani nekik”

– fogalmazott Potápi Árpád János, aki hozzátette, hogy a háború okozta nehéz gazdasági helyzetben sem adták fel alapvető nemzetstratégiai céljaikat.

Ennek egyik példája a kárpátaljai gyermekeknek és fiataloknak nyújtott 100 ezer forint értékű támogatás volt, melyet idén januártól folyósítottak, s melyet Orbán Viktor miniszterelnök még tavaly, a Magyar Állandó Értekezletben jelentett be.

A Szülőföldön magyarul program az évek alatt jelentősen kibővült. 2010-től az óvodások, 2021-től pedig már a bölcsődések is részesülhettek a támogatásban, míg a hallgatói támogatást 22 400 forintra emelték. A program tehát jelenleg a bölcsődétől egészen a diploma megszerzéséig támogatja a magyar ajkú gyermekeket és fiatalokat.

A nemzetpolitikai államtitkár kiemelte, hogy 50 magyar középiskola, kollégium és szórványkollégium, valamint 8 külhoni magyar tannyelvű felsőoktatási intézmény és magyar kar működtetéséhez nyújtanak állandó támogatást. Továbbá vannak olyan intézmények, ahol 100 százalékban a magyar kormány finanszírozza mind az odajáró gyermekek ösztöndíját, a teljes rezsiköltséget, illetve a tanárok bérét.

„Az elmúlt években 1200 oktatási célú külhoni beruházás megvalósításához járultunk hozzá, a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program révén pedig csaknem 900 óvoda és bölcsőde jött létre, illetve újult meg a külhonban” – ismertette a program eredményeit Potápi Árpád János.

Négy és félszeresére nő a támogatás
A 2021/22-es tanévben összesen 211 246 gyermek és fiatal részesült a Szülőföldön magyarul oktatási-nevelési támogatásában, amelynek összege az idei tanévtől kezdve mindenki számára 100 ezer forintra nő.

A támogatás igényléséhez először ki kell tölteni egy interneten elérhető adatlapot, majd a szükséges mellékletekkel együtt postai úton kell benyújtani az adott külhoni partnerhez, amely a felvidéki magyarok esetében ezúttal is a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége.

A támogatási kérelem utolsó postára adási dátuma: 2023. május 24. A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a szokott módon, csak az SZMPSZ által kinyomtatott, gyűjtőhelyeken átvett és kitöltött adatlapokat fogadja el. Az adatlapok nyomtatása folyamatban van, óvodák és iskolák igazgatói számára az SZMPSZ részletes tájékoztatót küld a gyűjtőhelyekről és az adatlapok átvételének dátumáról. A hallgatói adatlap (főiskolások) az SZMPSZ honlapjáról letölthető.

Potápi Árpád János elmondta, hogy kérésre az eddigi 4 helyett immáron 6 hét áll rendelkezésre a pályázatok benyújtására, melyre május 24-ig lesz lehetősége minden olyan külhoni magyar családnak, ahol a gyermekek magyar tannyelvű oktatási intézményt látogatnak.

Az elbírálást követően pedig az egy gyermek után járó bruttó 100 ezer forint értékű pénzügyi támogatás folyósítása banki átutalással történik majd, a következő tanév elején.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.