2020. december 3., 18:43

Petőfi öröksége a Felvidéken

A Nemzeti Művelődési Intézet kiemelt stratégiai feladata, hogy támogassa az anyaországi és az elszakított nemzetrészek magyar közösségeinek értékfeltáró tevékenységét, segítséget nyújtson a tárgyi és szellemi értékek, hagyományok felismeréséhez, megőrzéséhez és dokumentálásához.

Ennek a tevékenységnek mindannyiunk számára nagyon fontos eleme a Kárpát-medencei közös kulturális tér különböző szegmenseinek tudományos kutatásokkal történő erősítése, fejlesztése.

2023-ban emlékév keretében ünnepeljük Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját. A fenti célokkal összhangban a Nemzeti Művelődési Intézet az emlékévhez kapcsolódóan szeretné felmérni a költő örökségét.

Az anyaországban 2018-ban zajlott ,,Petőfi öröksége" elnevezésű kutatás célja is az volt, hogy megismerhessük Petőfi életének és munkásságának örökségét és tovább élését. A Nemzeti Művelődési Intézet által indított, és partnerszervezetei segítségével megvalósuló kutatásban több mint 1800 település Petőfi-örökségét mérték fel. Az eredmények azt mutatták, hogy a települések erősen kötődnek Petőfi emlékéhez, és változatos, sokszínű módon ápolják, őrzik a költő emlékét és az 1848/1849-es hagyományokat. A korábbi vizsgálat eredményeinek tapasztalatait beépítik a tervezett vizsgálatukba.

A cél, hogy minél teljesebb képet kapjunk Petőfi Sándor örökségéről, a hozzá kapcsolódó hagyományokról, eseményekről, továbbá arról, hogy a települések milyen módon ápolják az emlékét az anyaországban és az elszakított nemzetrészeken egyaránt.

A tervezett kutatásban kiemelten fontos szerepet kap az, hogy a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztal tagjainak közreműködésével – akik a legmegbízhatóbb és legpontosabb ismeretekkel rendelkeznek a Kárpát-medencei települések és közösségek magyar kulturális életéről – kapjanak információkat a költő emlékéhez kötődő határon túli hagyományokról.

Vizsgálatukban elsődleges módszerként online kérdőívet használnak, ennek a terjesztését, minél több településen történő kitöltését kérik.

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet a Felvidéki Magyar Értéktár adminisztrátoraként szeretné az eredményeket az értékregiszterébe feltölteni, hogy tudástárát bővítse Petőfi Sándor, valamint az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeivel, emlékhelyeivel, amelyet már ismerhetnek a https://intezet.sk, ill. a https://csemadok.sk honlapokról, Illetve az androidos mobilapplikációjáról, amelyet a Google Play (Google játékok) felvidéki értéktár appból letölthet.

A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet Szlovákiában – Fekete Irén, az SZMPSZ elnökének és Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnökének ajánlásával – részt vesz Petőfi Sándor életének és munkásságának örökségét, tovább élését megismerő felmérésben.

Huszár László, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet vezetője portálunkat úgy tájékoztatta, vasárnap óta már több mint 150-en töltötték ki a kérdőívet.

„Eljuttattuk a kérdőívet a Csemadokhoz, az iskolákba, valamint az értéktár-bizottságokhoz és az önkormányzatokhoz is, melyek szabadon terjeszthetik tovább. Nagyon bízunk abban, hogy több száz kerül kitöltésre, amiből rengeteg új információhoz jutunk.” 

A kérdőív 12 kérdésből áll, a válaszadás csupán néhány percet vesz igénybe. Kiderülhet belőle az is, hogy egy-egy településen van-e Petőfi emlékhely, esetleg neveztek-e el róla utcát, teret, vagy hol mindenütt járt tájainkon a lánglelkű költő”

– mondta a felmérésről.

Az, hogy Petőfi nemzeti értékünk, minden vitán felül áll, hiszen nincs olyan gyermek a Felvidéken sem, aki legalább egy-két Petőfi-verset ne tudna fejből.

A kérdőív IDE kattintva kitölthető.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.