Péterfalván érte újabb fenyegetés a kárpátaljai magyarságot

2020. december 15., 14:47
ma7 | MTI

Újabb fenyegetés áldozatául estek a kárpátaljai magyarok. December 13-án éjszaka a péterfalvai községháza falára a következő magyarellenes felirat került fel: "Kárpátalja – ez Ukrajna! Mi eljövünk értetek. Jobb Szektor.”

A felirat
Fotó: Facebook
A községháza falára írták a fenyegetést

Az esetről a község közösségi oldalán számoltak be. Az Ukrajinszka Pravda hírportál az országos rendőrségre hivatkozva jelentette, hogy Kárpátalja megyei rendőrsége büntetőeljárást indított nemzetiségi alapon való megkülönböztetéssel elkövetett jogsértés miatt, és nyomozni kezdett az elkövetők felkutatására. Az említett vádpont alapján pénzbírságtól akár három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

A Kárpátalján élő magyarságot az utóbbi hetekben több fenyegetés is érte.

Portálunkon is beszámoltunk róla, hogy a Jobb Szektor nevében legutóbb Beregszász névtáblájánál fenyegetőztek – akkor a szervezet elhatárolódott a fenyegetőzéstől.

Ezenkívül nemrég fenyegető levelet kapott Magyarország ungvári és beregszászi konzulátusa, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség, több sajtóorgánum és a szürtei kistérség is.

A kárpátaljai Szürte településen az október végén megválasztott magyar nemzetiségű helyi képviselők az ünnepélyes beiktatási ülésen – még november 21-én – elénekelték a magyar himnuszt, és az esetről titokban készített felvétel jóval később napvilágra került. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) december 1-jén közölte: megindította a vizsgálatot, hogy kiderítse, jogszabályba ütközött-e a magyar himnusz eléneklése az ülésen. Még aznap, a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája parlamenti frakció két tagja, Vitalij Bezhin és a párt frakcióvezetője, Olekszandr Kornyijenko nyilvánosságra hozta, hogy ők fordultak ez ügyben az SZBU-hoz.

A KMKSZ mélységesen felháborítónak tartja a kárpátaljai szürtei kistérségi képviselők minden törvényi alapot nélkülöző vegzálását. A magyar nemzeti imádság eléneklése kapcsán ellenük indított eljárás és a hazaárulással való megvádolás példátlan eset a független Ukrajna eddigi történetében. A nemzetiségi szimbólumok, a nemzeti trikolór, a himnusz, a címer használatát a kulturális autonómia keretén belül Ukrajna alkotmánya és az 1992-es nemzetiségi törvény is biztosítja”

– írta a szervezet a Magyar Távirati Irodához eljuttatott közleményében.

Kövesse facebook oldalunkat is!