2021. december 13., 20:15

Orbán Viktor a V4-Macron csúcson: A vita csak akkor rossz dolog, ha nincsen benne minőség!

Magyarországra látogatott Emmanuel Macron francia köztársasági elnök. A francia államfő, Orbán Viktor miniszterelnök és a V4-es tagállamok kormányfői hétfőn este a Várkert Bazárban tartottak közös sajtótájékoztatót.

macron v4
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Érdemes kiemelni, hogy a találkozón a lengyel Mateusz Morawiecki és a szlovák Eduard Heger mellett még a "régi" cseh miniszterelnök, Andrej Babiš volt jelen. A híek szerint Miloš Zeman pénteken nevezi ki Petr Fiala új kormányát.

szijjártó v4
Fotó:  Facebook/Szijjártó Péter
Szijjártó Péter magyar külügyminiszter a cseh, szlovák és lengyel kormányfővel.
Orbán Viktor

A magyar kormányfő azzal kezdte, az európai politikai néhány fontos kérdéséről sikerült eszmét cserélni a hétfő délutáni egyeztetésen. Úgy fogalmazott, hálás az esélyért, hogy a V4-ek áttekintést adhattak terveikről, célkitűzéseikről a francia elnöknek.

A következő témákról volt szó:

"alaposan és kimerítően" beszéltek a migrációról, a jogállamiságról, a nyugat-balkáni bővítésről, az energiapolitikáról és a nukleáris energia kérdéséről.

Orbán rövid beszédét azzal zárta, nagy és ritka lehetőség "ilyen fontos kérdésekről, ilyen nyíltan beszélgetni". 

Köszönöm az Elnök úr nyíltságát!

- zárta Orbán.

Emmanuel Macron
Nagyon örülök, hogy lehetőségem van a visegrádi csoport tagjaival egyeztetni"

- kezdte a francia elnök.

Komoly migrációs válságot éltünk meg az elmúlt hetekben - fogalmazott Macron. Világos, hogy Schengennek reformokra van szüksége. A francia elnök kiemelte, a külső határvédelmet javítani kell, össze kell hangolni a menekültügyi szabályokat az egyes tagállamok között, a származási országokba való visszaküldés szabályait pedig át kell vizsgálnunk. Vissza kell toloncolni azokat, akik engedély nélkül kerültek Európába. Macron szerint közös stratégiai érdek a hatékonyabb energiapolitika kialakítása és a megújuló energiaforrások fejlesztése, de úgy, hogy az atomenergiát nem átmeneti energiaforrásként kezeljük.

Macron szerint hibás lépés lenne kiterjeszteni az ETS-rendszert a háztartásokra. 

A francia elnök bejelentette, a következő hónapokban lesz egy nyugat-balkáni csúcs is. Macron zárásul megköszönte a leköszönő cseh kormányfő, Andrej Babiš eddigi munkáját, Franciaország barátjának nevezte őt. 

Eduard Heger

Az Európai Unió a mi életünk tere, szögezte le beszéde elején a szlovák kormányfő, aki köszönetet mondott Orbánnak azért, hogy meghívta a tanácskozásra Emmanuel Macront. A miniszterelnök szerint a világjárvány ideje van most, de ezen kívül is több krízissel kell szembenézni az EU-nak. Heger szerint fontos fejleszteni a V4-es kapcsolattartást, ugyanis az Európai uniónak is jó, ha elmélyül az együttműködés a V4-es államok között.

Heger jónéhány mondatot szentelt a klímavédelemnek, leszögezte, nem szabadna engednünk a kibocsátási célokból. Viszont aláhúzta, hogy csak olyan megvalósítandó célokat szabad kitűznie a tagállamoknak, amelyek a lehetséges negatív szociális hatásokat sem hagyják figyelmen kívül.

Messzemenően üdvözlöm a francia elnökséget

- jelentette ki a szlovák kormányfő, utalva arra, hogy januártól Franciaország veszi át az EU soros elnökségét. Heger zárásul szintén elbúcsúzott Babištól, barátok maradunk - fogalmazott, hiszen Szlovákia és Csehország "testvérállam".

Andrej Babiš

A cseh miniszterelnök franciára váltva köszönte meg a meghívást, kiemelve, hogy mandátuma csak pénteken jár le. A szerdai és csütörtöki csúcson még ott leszek - hangsúlyozta nevetve, hozzátéve, "mindig is nagy barátja lesz Franciaországnak". 

A V4-nek erős hangja van Európa-szerte. 

- emelte ki Babiš, hozzátéve, reméli, ezt az új cseh kormányfő, Petr Fiala is belátja majd. Babiš beszédében sokat foglalkozott a migrációs kérdéssel, hangsúlyozva, Orbán Viktor 2015-ben elsőként kezdte meg a schengeni államok határvédelmét és most, "láss csodát", mindenki kerítést épít. "Örülök, hogy az európai tagállamok elfogadták a hozzáállásunkat" - zárta.

Mateusz Morawiecki

A lengyel kormányfő az energiapolitikai kérdésekre fűzte fel beszédét. Hangsúlyozta, szeretnének szorosan együttműködni Franciaországgal, hiszen közösek az érdekeik az energetika területén. Morawiecki is kiemelte, Csehországhoz hasonlóan Lengyelország is aggodalmát fejezi ki az ETS-rendszer reformjával kapcsolatban.

Morawiecki szerint az átalakításban kódolva van, hogy megnövelje az európai inflációt. Ezzel a helyzettel valamit kezdeni kell, Nem szabad engedni, hogy spekulánsok kezébe kerüljön az ETS-rendszer.

Morawiecki megköszönte a lengyel migrációs politikát dicsérő szavakat. Meg kell előznünk, hogy élő pajzsként használják a menekülteket - emelte ki a lengyel kormányfő, az EU-tagállamok védelmének biztosítása szempontjából ez elengedhetetlen. 

Az Európai Unió 27 szuverén, egyenlő jogú állam közössége!

- húzta alá Morawiecki. A miniszterelnök végül Orbán Viktornak mondott köszönetet, aki "mint mindig, most is tökéletesen szervezte meg a V4-csúcsot".

Újságírói kérdések:

Milyen szövetségest lát Macron a V4-ekben? (MTVA)

A francia soros elnökség kötelessége, hogy gyors előrelépést keressen ott, ahol lehet, ha kell, akkor pedig hosszas tárgyalások árán jussanak együttműködésre. Közös politikai és kulturális munkára van szükség a szuverén Európa megerősítéséhez. 

Macron és a magyar ellenzék viszonya (Le Monde)

"Teljesen legitim, hogy találkoztam a magyar ellenzék politikusaival. Sosem rejtettem véka alá a véleménykülönbségeket" - mondta a francia elnök. Macron ugyanakkor kiemelte, soha nem avatkozott bele más szuverén országok belügyeibe, ezt a "hagyományt" továbbra is követni kívánja. "A magyarországi választásokkal kapcsolatban nem fogok véleményt formálni!"

Időnként vitákra kerül sor köztem és az elnök úr között - reagált Orbán ugyanerre a kérdésre.

A vita csak akkor rossz, ha nincs benne minőség! Én arra törekszem, hogy minőségi vitákat folytassak az elnök úrral!

- szögezte le a magyar miniszterelnök. Orbán felsorolta azokat a francia elnököket, akiket nagyra tartott Magyarország. Sokan voltak ilyenek - mondta. Kiemelte, megtiszteli a francia elnök urat azzal, hogy nem szól bele a francia politikába. A titkosszolgálatok működését egy jogállamban szabályok kötik, Magyarországon is így van - reflektált Orbán a Pegazus-ügyet firtató kérdésre. 

A magyar költségvetés problémái (Bloomberg)

Magyarország nem tagja az eurozónának, így az ország gazdasági teljesítményét a "piac méri meg". Az eurozóna kellemes, langyos hely, a piac azonban hideg és kegyetlen, "nekünk ott kell helytállni (...), egyelőre jól állunk, de figyelnünk kell!" - mondta Orbán. A budapesti reptér visszavásárlásáról Orbán leszögezte, a választásokig erre már biztosan nem kerül sor. "Politikai okokból nem kapjuk meg a helyreállítási alap támogatását. Elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság az oktatási és családjogi törvények megváltoztatására szólít fel." - hangsúlyozta Orbán. 

Mi köze van ennek az európai gazdaság talpra állításához? Semmi!

Ha a jogállamisági vitára nem találnak megoldást, Magyarország és Lengyelország EU-tagállam maradhat-e? (Bloomberg)

Két rövidtávú kérdésről van szó. Lengyelországban az igazságszolgáltatás függetlensége a vitatott téma, Magyarországon a támogatások felhasználásának módja lehet problémás. "Én azt szeretném, ha találnánk megoldást! Ehhez dialógus kell!" - jelentette ki Macron. Nem szabad politikai kérdést csinálni bizonyos témákból. Az LGBTQ-vita kapcsán a nézőpontok távolságára hívta fel a figyelmet Macron, megoldást csak úgy lehet találni, ha azonos alapról indulunk - emelte ki.

Elő sem szabad venni azt a fenyegetést, hogy valamelyik tagállam kilépjen vagy kiléptessék az EU-ból.

Orbán egy lengyel újságíró kérdésére reagálva kiemelte, Magyarország mindig is szolidáris volt Európával, de ez a migrációs válság alatt nem minden esetben volt kölcsönös. "Ideje, hogy Brüsszel is szolidáris legyen velünk!" - fogalmazott Orbán a lengyel-fehérorosz válsággal kapcsolatban. Eduard Heger ugyanerre a kérdésre reagálva elmondta, fontos, hogy az Európai Unió közös és erős válaszokat adjon az ilyen és ehhez hasonló kihívásokra. Babiš azt emelte ki, hogy Csehország szolidaritása a gyakorlatban is megmutatkozott az elmúlt években, legutóbb például 150 katonát küldtek Lengyelországba.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.