2021. augusztus 26., 13:37

Orbán Balázs: A magyar kormány büszkén segíti a keresztény közösségek boldogulását

A magyar kormány büszkén vállalt feladatának nevezte a keresztény közösségek segítését a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára csütörtökön Zalaegerszegen.

Orbán Balázs
Fotó: Orbán Balázs facebook

Orbán Balázs a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve Plébánia altemplombővítésének és közösségiház-építésének alapkőletételén azt mondta:

a nyugati államokban egyre több templom, kegyeleti hely válik a bontás áldozatává vagy enyészik el, emiatt pedig a hanyatlás jelei mutatkoznak az adott városokban.

Ahogy Nyugat-Európa megfeledkezik keresztény értékeiről, úgy tűnnek el a környezetükért és településükért felelősséget vállaló közösségek is

- mondta.

A magyar kormánya azonban büszkén segíti a keresztény közösségek boldogulását, ezért 2010 és 2020 között 2800 templom újulhatott meg és 120 új épülhetett a Kárpát-medencében

- közölte az államtitkár.

Zalaegerszegen a római katolikus templomok mellett református és evangélikus templom újulhatott meg, kolostort újítottak fel, egyházi iskolát és óvodát bővítettek.

Ez a közösség aktív, és folyamatosan bővül", ezért lett szükség a kertvárosi altemplom bővítésére és közösségi tér kialakítására

- tette hozzá.

A bővítéssel méltó körülményeket teremtenek az elhunyt ősök előtti emlékezésre és a közös jövő építésére.

Ezt a közös jövőt magyarul írják és keresztény civilizációs alapokon áll

- fogalmazott Orbán Balázs.

Székely János szombathelyi megyés püspök ünnepi beszédében azt mondta, hogy

a negatív értelemben vett globalizmusnak és a szélsőségesen liberális véleménydiktatúrának" öt halálos ellensége van: az Isten és a vallás, a család, a nemzet, a fizikai föld, illetve a közösség.

A gonosz elvágja az éltető szálakat, ezért ennek a közösségi háznak az a küldetése, hogy erősítse, újrakösse az éltető szálakat a teremtőhöz, a családokhoz, a nemzethez, a közösséghez

- közölte.

Az egykor Zalaegerszegen szolgáló Mindszenty József bíboros a megyében 34 plébániát, kilenc egyházi iskolát, három kollégiumot, valamint közösségi házat, idősek otthonát alapított.

Az új közösségi háznak védenie, ápolnia kell a családot, a hitet, az emberséget, a kultúrát, és Zalaegerszegen ezeknek az értékeknek ma is van helye és fontossága

- hangoztatta a megyés püspök.  

Vigh László (Fidesz) országgyűlési képviselő, miniszteri biztos úgy fogalmazott:

Mindszenty József hazájában vagyunk, ez a név kötelez minket arra, hogy mit építünk és mit újítunk fel a városban.
Csak akkor marad meg Magyarország és Európa, ha meg tudjuk védeni keresztény templomainkat és hitünket

- mondta.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg polgármestere emlékeztetett, hogy 2004-ben adták át a kertvárosi templomot.
A most induló bővítésre 425 millió forint kormányzati forrást kaptak, további 57 millió forintot pedig a város református templomának felújítására, amely szeptemberben kezdődik - tette hozzá.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.