Nemzeti kisebbségi önkormányzatokat választanak Szerbiában

hirek.sk | MTI 2018. november 04., 08:50

Kisebbségi nemzeti tanácsokat választanak Szerbiában vasárnap, a vajdasági magyar közösség is dönt kisebbségi önkormányzati testülete, a 35 tagú vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) összetételéről.

Illusztráció Fotó: Hét Nap

A Szerbiában élő 22 nemzeti kisebbség közül 18 választhatja meg közvetlen módon saját kisebbségi önkormányzatát: az albán, az askál, a bosnyák, a bolgár, a bunyevác, a vlach, a magyar, a német, a lengyel, a roma, a román, a ruszin, a szlovák, a szlovén, az ukrán, a cseh és a magát egyiptominak nevező nemzetiség tagjai. Az orosz, a montenegrói, a macedón és a horvát nemzeti közösség tagjai elektorokon keresztül választják meg nemzeti tanácsukat.

A választáson 18 nemzeti kisebbség 58 listája indul. A magyar szavazók a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott Magyar Összefogás lista és a Magyar Mozgalom nevű civil szervezet Magyar Mozgalom - Zsoldos Ferenc elnevezésű lista közül választhatnak.

Az MNT a Szerbiában élő magyarok országos kisebbségi önkormányzati szerve. A délvidéki magyarság az MNT-n keresztül valósíthatja meg a kulturális autonómiához való jogát, a testület jogköre a művelődés, a tájékoztatás, a nyelvhasználat és az oktatás területére terjed ki.

A 7,2 milliós Szerbiában a 2011-es népszámlálási adatok alapján 1,2 millió olyan személy él, aki valamelyik nemzeti kisebbséghez tartozónak vallja magát. Közülük 507 183-an szavazhatnak vasárnap, ennyien iratkoztak fel ugyanis valamely külön választói névjegyzékre, ami a voksolás előfeltétele volt. A legnagyobb arányban a magyar kisebbség iratkozott fel a névjegyzékre, a Szerbiában élő 254 ezer magyar közül valamivel több mint 137 ezren.

Az urnák 7 és 20 óra között lesznek nyitva, az előzetes eredményeket várhatóan már vasárnap éjjel közlik, a végleges eredményeket pedig legkésőbb a jövő csütörtökön.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS