2021. szeptember 28., 17:15

Németh Zsolt szerint az európai intézményeknek készen kell állniuk a nyugat-balkáni országok integrációjára

Nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy az európai intézmények készen álljanak a nyugat-balkáni országok érdemi integrációjának előkészítésére - jelentette ki az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke Strasbourgban, magyar újságíróknak nyilatkozva kedden.

németh zsolt
Fotó: MTI

Németh Zsolt, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) magyar delegációjának vezetője elmondta,

a közgyűlés heti, őszi ülésszaka kiemelten foglalkozik a Nyugat-Balkán kérdésével.

Közölte:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a tanács Miniszteri Bizottságának elnökeként részt vesz és felszólal a vonatkozó vitán.

A miniszter nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy mihamarabb elkezdődjön a Nyugat-Balkán térségének tényleges felzárkózása és európai integrációja - emelte ki.

Az igazi nehézségek nem a Nyugat-Balkán oldalán jelentkeznek, alapvető probléma sajnálatos módon az Európai Unió integrálóképességével van

- hívta fel a figyelmet Németh Zsolt.

Ezzel összefüggésben hangsúlyozta:

a régió felzárkózásában jelentős szerepet vállalhat az Európai Tanács, karöltve az Európa Unióval. Az Európa Tanács Politikai Bizottsága november elején, Budapesten tervezett ülése mélyégeiben tekinti át a nyugat-balkáni régió helyzetét az értintett országok képviselőivel

- tájékoztatott Németh Zsolt.

Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának május 21-én kezdődött, féléves elnökségét Magyarország tölti be.

Az európai integráció érdekében Montenegróval, Szerbiával és Törökországgal már zajlanak a csatlakozási tárgyalások.

Albánia és Észak-Macedónia tagjelölt ország, esetükben az EU európai ügyekkel foglalkozó tanácsa tavaly márciusban jutott politikai megállapodásra arról, hogy meg lehet kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat. Bosznia-Hercegovina és Koszovó potenciális tagjelölt.

Az Európai Bizottság tavaly a bővítési folyamat reformjáról szóló előterjesztést mutatott be azzal a céllal, hogy bizalmat teremtsen mindkét fél számára, valamint azért, hogy felgyorsítsa a csatlakozási folyamatokat és hiteles kilátásokat teremtsen az érintett országok számára.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.