2024. február 28., 18:50

Milliárdos kártérítésről hozott döntést a bíróság a Hableány-tragédiában

Annak idején portálunkon is beszámoltunk arról a hajóbalesetről, amely Budapesten, a Dunán történt 2019. május 29-én.

Ki a felelős?
Hableány tragédiája - folyik a mentés
Fotó: MTI

A balesetben a hegymenetben hajózó Hableány magyar rendezvényhajó ütközött össze a szintén hegymenetben hajózó MV Viking Sigyn svájci szállodahajóval. A baleset során 27 személy - köztük 25 dél-koreai turista - vesztette életét, hét embert sikerült kimenteni, egy személyt eltűntnek nyilvánítottak.

A balesetet követően, aminek világviszonylatban nagy volt a visszhangja, óriási anyagi és presztízsveszteség érte a magyar hajóturizmust. A dél-koreai turisták zöme a tragédiát követő napokban szinte rögtön elhagyta Magyarországot. Rajtuk kívül még rengeteg külföldi mondott le sétahajózásokat és egyéb vizitúrákat.

A Hableány-ügyben több per is indult, ezek közül azonban első fokon egyelőre kizárólag a Viking Sigyn kapitánya, Jurij C. ellen zajló eljárás zárult le. Az ukrán férfit a bíróság öt és fél év szabadságvesztésre ítélte.

A 2019-es Hableány-tragédia áldozatainak hozzátartozói, összesen 78-an indítottak kártérítési pert a sétahajót üzemeltető Panoráma Deck, valamint az azt legázoló Viking Sigynt üzemeltető Viking Cruises AG ellen. A perben ma hirdettek ítéletet.

Az indoklás szerint emberi léptékkel ki sem fejezhető a tragédia. ezért ítéltek mintegy 1,8 milliárd forintos kártérítést a a tragédiában elhunyt áldozatok hozzátartozóinak.

A perben bejelentett kárigény értéke összesen 4,3 milliárd forint, ebből a bíró 1 milliárd 825 millió forintos kártérítést tartott jogosnak és ítélt meg.

A Viking Cruises AG-nek és a Panoráma Decknek a hatalmas összeget 15 napon belül kell megfizetnie. Az áldozatok hozzátartozóinak járó összegek között nagy szórás van: van, aki ötmilliót, míg van, aki 80 milliót fog kapni.

A bíró az ítélet indoklásában külön kitért arra, hogy a Vikinget képviselő ügyvédek állították: a Hableánynak valójában úgynevezett kitérési kötelezettsége lett volna a Viking Sigyn előtt. A bíró szerint viszont abszurd, hogy a Viking méretének mindössze negyvenedével bíró Hableánynak kellett volna a baleset előtt kitérnie a Sigyn elől.

Az indoklásban a bíró beszélt arról is, hogy a Hableány hajózásra alkalmatlan állapotban hajózott ki a baleset éjszakáján.

Egy matrózzal kevesebb volt ugyanis a fedélzeten. Azt, hogy hány matróznak kell lennie egy hajó fedélzetén, az úgynevezett hajózási bizonyítvány rögzíti. Lehetetlen utólag megmondani, hogy elkerülhető lett volna-e a baleset, ha van egy második matróz is a Hableány fedélzetén. A bíró szerint viszont „több szem többet látott volna”, így talán felismerték volna, hogy a kishajónál negyvenszer nagyobb Viking Sigyn veszélyesen közel ér hozzájuk. Egy matróznak ezt ugyanis kötelessége észlelni, hiszen köteles részt venni a veszélyhelyzetek felderítésében és azok elhárításában is.

Panoráma Deck jogásza azt mondta, hogy ha valóban ki kell fizetniük ezt az összeget, az a cég végét fogja jelenteni. Sógor Zsolt szerint a cégnek jelentős, 6-700 millió forintos kára volt a baleset után, hiszen nem csupán a Hableányt, hanem forgalmuk egy jelentős részét is elveszítették, alkalmazottaik közül is sokakat kellett elbocsátaniuk.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.