2022. augusztus 31., 11:44

Még ingyen sem kell nekik, ha magyar

Bánffyhunyad önkormányzati testülete szerdai ülésén elutasította a magyar állam támogatásával felépített óvoda ingyenes használatba vételéről szóló határozattervezetet.

A román állam miért nem szállt be?
Ülésezik a bánffyhunyadi tanács
Fotó: kronika.ro

A testületben csak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) három képviselője szavazott igennel a tervezetre. A többség azt a kitételt kifogásolta, hogy az épületben magyar tannyelvű óvodai és bölcsődei csoportoknak kell működniük.

A határozattervezet 3 támogató szavazat, 6 ellenszavazat és 3 tartózkodás mellett megbukott, holott az RMDSZ és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tanácsosainak a támogatása is elegendő lett volna ahhoz, hogy meglegyen az egyszerű többség. A román tanácsosokat Csoma Botond parlamenti képviselőnek sem sikerült meggyőznie, aki személyesen vett részt a képviselő-testület ülésén. Az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke mindhiába érvelt amellett, hogy az oktatási intézmények önkormányzati működtetésére vonatkozó hasonló konstrukciót korábban a megye más városaiban – Aranyosgyéresen, Tordán – elfogadta a tanács. A többség azt a kitételt kifogásolta, hogy az épületben magyar tannyelvű óvodai és bölcsődei csoportoknak kell működniük.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) helyi elnöke kezdeményezésére a testület elfogadott egy olyan módosító javaslatot, hogy a jól felszerelt új épületben két magyar és két román nyelvű óvodai csoport, valamint egy magyar bölcsődei csoport működjön, de mivel az épületet a városnak felajánló református egyház jelen levő képviselője nem tudott az egyház nevében nyilatkozni arról, hogy elfogadja-e ezt a változatot a javaslatot végül a beterjesztő visszavonta.
 
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.