"Még a Nagy-Magyarország térképet is elvitték a falról!" Interjú a kárpátaljai razziáról Darcsi Karolinával, a KMKSZ politikai titkárával

2020. december 1., 16:28
Pomichal Krisztián

Lapunk is beszámolt róla, hogy hétfőn reggel több kárpátaljai magyar intézményben razziát tartottak az ukrán hatóságok egy kelet-ukrajnai bíróság határozatára hivatkozva. A nemzetbiztonsági szolgálat fegyveres és civil tagjai Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökének lakását is átkutatták. Telefonon értük utol Darcsi Karolinát, a KMKSZ politikai titkárát. 

Fotó: MTI
Darcsi Karolina

Kérem, foglaljuk össze a tegnapi nap eseményeit. A magyar sajtóban megjelent leírás nagyjából fedi a valóságot?

Igen! Négy helyen tartott razziát és házkutatást az ukrán hatóság. Hétfőn, nyolc óra magasságában jelentek meg a nemzetbiztonsági szolgálat emberei az ungvári KMKSZ székházban, az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ Jótékonysági Alapítványnál, szintén Ungváron, a beregszászi főiskolán, illetve Brenzovics alelnök úr (Néhány olvasónk jelezte, nem érti, Brenzovics László miért alelnökként szerepel a cikkben. Interjúalanyunk hivatkozott rá így, vélhetően azért, mert Brenzovics a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke is, ezen tisztsége pedig magasabb, mint a KMKSZ-ben betöltött elnöki pozíciója - a szerk. megj.). Brenzovics lakásánál. Voltak köztük fegyveresek és civilek is. Egy zaporizzsjai bíróság által kiadott végzés értelmében jártak el. 

2020. november 30., 18:38

Kárpátaljai magyar intézményeknél tartott házkutatást az ukrán biztonsági szolgálat

Vajon ki utasíthatja az ukrán szerveket ilyesmire?

Az ukrán földrajz nem az erősségem, de Zaporizzsja nem Kelet-Ukrajnában van? Több ezer kilométerre Kárpátaljától?

Bizony, bizony, az jó messze van tőlünk. Jogászaink jelenleg is vizsgálják, törvényes volt-e mindez. Erről többet egyelőre nem tudok mondani. Annyi bizonyos, az ottani bíróság kapott egy feljelentést a mi magyar alapítványaink ellen, ennek alapján rendelték el a házkutatásokat. Hogy ki volt a feljelentő azt nem tudjuk. Magánszemély, soviniszta szervezet vagy maguk a szervek, nem tudjuk. 

Mi volt a vád?

A mai napig nem tudjuk. Korábban már voltak vizsgálatok, akkor is a biztonsági szolgálat emberei jártak el, szeparatizmusra hivatkozva. Persze nem jártak sikerrel. Feltételezzük most is valami hasonló lehet majd a vád, sőt, talán össze is kötik a kettőt. Erre utal az is, hogy a KMKSZ székházában a lefoglalt adathordozók mellett olyan konferenciakiadványokat is lefoglaltak, amelyek korábbi, Kárpát-medencei autonómiával is foglalkozó konferenciák ismertetőjét tartalmazzák. 

Sőt, az egyik irodában találtak egy történelmi Magyarországot ábrázoló térképet.

Vitték azt is?

Hát persze! Bár rajta van a dátum, hogy a királyi Magyarország idején készült, nem érdekelte őket. Nem kaptunk semmi tájékoztatást arról, mit szeretnének, mit keresnek.

Az akció során nem történtek atrocitások? Hogy bántak önökkel a hatóságok?

Szerencsére nem került sor atrocitásra. Viszonylag kedvesek, tisztelettudóak voltak, végezték a munkájukat. Nem egy hatósági személyen látszott, nagyon unják már az egészet. Ugye reggel nyolc körül érkeztek, egy-egy helyszínre 10-20 ember, sokan közülük este kilencig ott voltak.

Néhányan el is szunyókáltak a csapatból vagy panaszkodtak, hogy unják az egészet, éhesek, mennének haza.

Mikor megérkeztek, bemutatták a dokumentumokat, igazoltatták az épületben lévőket, majd azt mondták, aki akar, elmehet. Akik viszont maradtak, azok az akció végéig ottragadtak az épületben.

Az időzítéshez mit szólnak? Néhány hete voltak Önöknél választások.

Rendkívül érdekes, hogy egy sikeres helyhatósági választás után történt mindez. A KMKSZ remek eredményt ért el, nyolc képviselővel kerültünk be a megyei képviselőtestületbe.

Nem lehet véletlen, hogy a KMKSZ és az ukrán pártok között zajló koalíciós tárgyalások során történik mindez. 

Ez egyértelműen jelzi azt, az ukrán hatalom így akar nyomást gyakorolni a kárpátaljai magyarságra. Mélységesen fel vagyunk háborodva az akció miatt. Egy Európába tartó, magát Európa részének valló állam ilyet nem engedhet meg magának. Volt már ennél rosszabb is, tudjuk. Talán emlékszik rá, hogy két éve a KMKSZ székházát is felrobbantották. Ráadásul tegnapelőtt, Advent első vasárnapján egy Beregszászon forgatott videóban a magyarok legyilkolásával fenyegetőztek. Abban az ügyben persze senki nem nyomoz, ehelyett másnap magyar intézményeknél razziáznak. 

2020. november 30., 11:42

Halállal fenyegették meg a kárpátaljai magyarságot

Ukrajában a helyzet változatlan.

A nemzetközi közvélemény reagált valahogy?

Az akciót az összes kárpátaljai magyar politikus és közszereplő elítélte, folyamatosan kapjuk a biztatást, a féltő érdeklődést Magyarországról és a határon túli területekről, sőt amerikai magyaroktól is. Bocskor Andrea, kárpátaljai származású EP-képviselő pedig nyílt levélben fordult az európai intézményekhez, Brüsszel és Strasbourg segítségét kérjük az ügy megoldásához.

Kövesse facebook oldalunkat is!