Közösen demonstrált az ellenzék, Gyurcsányék lázadásról beszéltek - VIDEÓ

Hírek.sk 2019. március 16., 10:10

Budapesten a Szabad sajtó útján tartottak közösen demonstrációt az ellenzéki pártok, ahol többen is felszólaltak. Előtte a DK külön is tartott rendezvényt, ahol Gyurcsány Ferenc is az ellenzék közös fellépését sürgette.

Tüntet az ellenzék Fotó: MTI

Itt van a küzdelem ideje, nem elég morgolódni, nem elég panaszkodni, nem elég suttogva megbotránkozni – mondta a Demokratikus Koalíció március 15. alkalmából tartott pénteki ünnepi megemlékezésén a párt elnöke.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: a diktátorokat a parlamenti és parlamenten kívül ellenzék csak közösen tudja megbuktatni. Kiemelte, hogy az ellenzéki parlamenti képviselők egyedül nem képesek ezt a problémát megoldani, mert Magyarországon nincs parlamentáris demokrácia. Lehet, hogy fárasztó dolog az utcán lenni, tiltakozni és sztrájkolni, de a haza megér ennyit – jelentette ki a politikus. Ellen kell állni a kísértésnek, „ennek a nyomorult hatalomnak”, és lázadni kell, mindenkinek ott, ahol tud – mondta Gyurcsány Ferenc.

Beszédében a DK elnöke az ellenzéki együttműködés egyetlen, de fontos feltételéül azt jelölte meg, hogy a résztvevők nem kérdőjelezhetik meg az emberi méltóságot, a jogállamot és a demokráciát. Hozzátette, nem az érdekli, hogy ki honnan jött, jobban izgatja, ki tart velük egy új demokratikus köztársaság felépítésénél. Ellen kell állni a kísértésnek, „ennek a nyomorult hatalomnak”, és lázadni kell, mindenkinek ott, ahol tud – mondta Gyurcsány Ferenc.

Ezután a néhány száz DK-s megemlékező a Szabad sajtó útjára ment, ahol csatlakozott az ellenzék közös demonstrációjához. Ott egyébként többek között Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője is felszólalt, ahol az Index tudósítása szerint úgy fogalmazott: Aki magyar hazafi, 2019-ben lázad a Fidesz kormánya ellen. Dobrev szerint lázadni kell mindenhol, „lázadjunk”, nem lehet alku „az önkényuralommal”. Dobrev szerint három dolga van szerinte az ellenzéknek: lázadni, az EP-választáson kisebbségbe szorítani a Fideszt, ősszel pedig visszaszerezni a falvakat, városokat a Fidesztől.

Felszólalt a jobbikos Jakab Péter is, aki arról beszél, hogy rossz híre van Orbánnak: nemzeti egység születik, az ellenzéki pártok ugyanis most egy színpadon állnak. Jakab szerint nem azt fogja nézni, kik állnak a színpadon, lehet, hogy nem ért velük egyet mindenben, de a nemzetért ezt meg kell tenni.

Jávor Benedek, a Párbeszéd brüsszeli képviselője Brüsszelt dicsérte mondandójában, elmondta, a májusi EP-voksoláson minden választó megüzenheti a hatalomnak, hogy keleti elnyomás helyett Európát, zsarnokság helyett pedig szabadságot akar.

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere úgy fogalmazott, a mai hatalom joggal retteg, mert valami megváltozott, „itt és most létrejött a nemzeti egység”.

Márki-Zay többek között azt javasolta felszólalásában, hogy az emberek beszélgessenek egymásról – írja az Origo, amely szerint meglehetősen kevesen voltak a demonstráción. Az Index tudósítása szerint többen a vége előtt hazafelé vették az irányt a hideg miatt, s elsősorban az idősebb korosztályból kerültek ki az ellenzéki demonstráció résztvevői.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, sok beszéd helyett sok munkára, az egymás elleni szervezkedés helyett saját maguk megszervezésére, a lemondó beletörődés helyett pedig kitartó elszántságra van szüksége az ellenzéknek.

Kezdeményezte, hogy az EP-választáson minden szavazókörben legyen legalább egy ellenzéki ellenőr. Bejelentette továbbá, hogy országgyűlési képviselőkkel rövidesen „blokád alá veszik” a köztévét.

„Szánalmas balf…ok vagyunk, ha hagyjuk, hogy igazságtalanul gyalázzanak és alázzanak bennünket az adófizetők milliárdjaiból” – mondta erről.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke azt kérte a pártoktól, hogy az őszi önkormányzati választáson „pártkatonák” helyett mindenhol a legalkalmasabb, lehetőleg független jelöltet támogassák, akire a „fideszes szavazók is örömmel szavaznak”.

Turcsán Szabolcs, az LMP elnökségi tagja szerint az ellenzéknek a sokszínűségéből kell előnyt kovácsolnia, mert csak akkor lehet sikeres, ha megtanul nem egymás kárára, hanem mindenki előnyére politizálni.

Bősz Anett, a Liberálisok ügvivője, független országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a demonstrálók ma is ugyanazokért a célokért küzdenek, mint Petőfi Sándor: a sajtó szabadságáért, a törvény előtti egyenlőségért, felelős kormányért.

Kálló Dániel, a Független Diákparlament képviselője, az MSZP EP-listájának ötödik helyezettje arra hívta fel a figyelmet, hogy amíg a fiatalok nem dönthetnek jövőjükről, addig azt ellopják tőlük. Szerinte nem igaz, hogy a fiatalok kiábrándultak a politikából, inkább a politika távolodott el az emberektől, főleg a fiataloktól.

Donáth Anna, a Momentum alelnöke rámutatott, az ellenzéki összefogás sikeréhez olyan közös értékeket kell megnevezni, amelyek képesek mindenkit meggyőzni arról, hogy a résztvevők egy jobb, igazságosabb országot szeretnének.

A rendezvényen mások mellett felszólalt még Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja, Káposznyák István, a Szolidaritás debreceni politikusa és Fehér Tibor, a Város Mindenkié csoport tagja.

A demonstrálók az Erzsébet híd pesti hídfőjétől a Ferenciek teréig megtöltötték a Szabad sajtó utat. A tömegben nemzeti és uniós lobogók mellett az ellenzéki pártok zászlóit lengették. A résztvevők a rendezvény befejeztével továbbvonultak a Kossuth térre, ahonnan egy kisebb csoport tovább folytatta útját a közmédia székháza felé.
Mi Hazánk: Minden áldott nap megsarcolják a magyar dolgozókat

Toroczkai László a párt ünnepi rendezvényén pénteken Budapesten azt mondta: a Mi Hazánk az egyetlen párt, amely azt vallja, hogy Magyarország a magyaroké, Európa pedig az európaiaké. A többi ellenzéki párttól külön ünneplő megemlékezésen arra utalva, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője a Dohány utcai zsinagógában tartotta budapesti sajtótájékoztatóját, feltette a kérdést: vajon nincsenek olyanok Magyarországon, akiknek előjogaik vannak?

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS