2021. szeptember 4., 15:28
Frissítve: 12:40

Kötcsei piknik: Az oltás működik, Magyarország biztos pont

Szombaton a Somogy megyei Kötcsén zajlik a Polgári Magyarországért Alapítvány Polgári Piknik elnevezésű rendezvénye.

orbán
Fotó: MTI
Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre

A koronavírus elleni oltás működik, Magyarország működik - mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai ügyekért felelős államtitkára szombaton a Somogy megyei Kötcsén, a Polgári Magyarországért Alapítvány Polgári Piknik elnevezésű rendezvénye előtt újságíróknak.

Orbán Balázs az eseménynek helyet adó Dobozy Kúriánál hozzátette:

továbbra sem terveznek járványügyi korlátozásokat, mert nem azok, hanem az oltás a megoldás, és mindenkit arra bátorítanak, hogy oltassa be magát.

Az államtitkár kijelentette:

Magyarország biztos pont a jelenlegi, bizonytalan világban.

Orbán Balázs
Fotó:  MTI/MTI Fotószerkesztőség/Máthé Zoltán

Orbán Balázs elmondta:

a kötcsei találkozón Orbán Viktor miniszterelnök hosszan beszél majd tágabb kitekintésű, nemzetközi kérdésekről.

Hozzátette: helyzetértékelésük szerint Magyarország a védőoltásoknak köszönhetően működik, egyébként egy bizonytalan egyesek szerint világrend nélküli világba érkeztünk.

A népvándorlások és járványok korában vagyunk, és minden országot fel kell készíteni ennek a kezelésére

- közölte.

Azon dolgozunk, hogy Magyarország sikeres legyen, amely jól tudja a kihívásokat kezelni

- fogalmazott.

Az államtitkár elmondta, hogy a miniszterelnök az Európai Unióról is beszél majd.

Azt gondolom, hogy az EU a legélhetőbb, legjobb keret Magyarország számára az elmúlt száz évben, abban vagyunk érdekeltek, hogy az unió egyben maradjon

- húzta alá.

Orbán Balázs megjegyezte, számos kihívás áll a közösség előtt: adósságválság, versenyképességi problémák, és az, hogy nem tudjuk érvényesíteni az akaratunkat a világban. Azt mondta, hogy küzdeni kell az EU egyben maradásáért, de nem mindenki gondolja így; a "brüsszeli bürokraták és baloldali, liberális politikai csoportok ebben a nehéz helyzetben is olyan, szélsőséges ideológiai kérdéseket erőltetnek, mint a migráció ügye és a genderideológia.

Hozzáfűzte: Afganisztán kapcsán újra előkerült a kvóták kérdése, és úgy tűnik, hogy Brüsszelben a genderlobbi fontosabb, mint a gyermekeink védelme.

A harmadik kérdés az, hogy hogyan küzdjünk a klímaváltozás ellen. Brüsszelben a klímaváltozást okozók helyett az egyszerű európai állampolgárokkal akarják megfizettetni ennek az árát - közölte.

Orbán Balázs kiemelte, hogy

az elmúlt tíz év politikája sikert hozott: mind a kormány családtámogatási, mind az adócsökkentési politikája, a segély helyett munka elve, a nemzeti identitás védelme, a nemzeti érdekekért való kemény kiállás megerősítette Magyarországot.

2022-ben lehet választani, hogy ez a politika folytatódjon, vagy oda menjünk vissza, ahol 2010 előtt voltunk

- mondta, hozzátéve: a baloldal vezetője, Gyurcsány Ferenc ajánlata az, hogy jussunk vissza a 2010 előtti korszakba.

Mi arra szeretnénk bátorítani a magyar állampolgárokat, hogy tartsanak ki az elmúlt tíz év politikája mellett

- közölte az államtitkár.

Szijjártó: Magyarország erős EU-ban érdekelt, de az uniónak változnia kell

Magyarország abban érdekelt, hogy az Európai Unió erős legyen, de ennek érdekében a szövetségnek is változnia kell - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Somogy megyei Kötcsén, a Polgári Magyarországért Alapítvány Polgári Piknik elnevezésű rendezvénye előtt újságíróknak.

Szijjártó Péter hozzátette: Magyarország exportjának 77-78 százaléka az EU-ba irányul, az ország érdeke az uniós tagság, és az EU-nak is érdeke a magyar tagság.

Kérdésre válaszolva kijelentette: ma is az ország európai uniós tagságára szavazna.

szijjártó
Fotó:  MTI
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozik a sajtó munkatársainak

Elmondta, az EU külügyminisztereinek pénteki szlovéniai tanácskozásán azt tapasztalta: "nem sikerült megérteni azt, hogy 2015-ben az EU eddigi legnagyobb kihívását, válságát okozták azzal, hogy korlátozás nélkül hívtak migránsokat".

Most ugyanez történik a nagyok részéről, bár egyre többen vagyunk, akik ez ellen nyíltan meg mertek szólalni"

- fogalmazott.

Közölte, a V4-ek továbbra is a legerősebb szövetséget alkotják az EU-n belül annak ellenére, hogy vannak kísérletek, amelyek próbálják gyengíteni az összefogást.

Szijjártó Péter kérdésre válaszolva reagált a magyar labdarúgó-válogatott Anglia elleni csütörtöki budapesti mérkőzésén történtekre. Azt mondta, fel kell lépni a rasszista megnyilvánulások, a magyarokat érintő "bántó általánosítás", és a kettős mérce ellen. Fel kell lépni az ellen is, hogy ellenséges, rasszista hangulatról beszéljenek a budapesti mérkőzéssel kapcsolatban - közölte.

Voltak rasszista megnyilvánulások, de ennek alapján 60-70 ezer ember viselkedését minősíteni képtelenség"

- fogalmazott a miniszter.

Jobb minőségű, "okosabb" Európára van szükség

Az elmúlt évek válságaira nem "több Európa" a válasz, hanem jobb minőségű, "okosabb" Európára van szükség - mondta az igazságügyi miniszter a rendezvényen újságírók előtt.

Varga Judit hozzátette:

vitát fog kezdeményezni az EU jövőjéről, ebben arról lesz szó, hogy az elmúlt évek válságaiból tanulva milyen választ kell ezekre adnia Európának.

Ott kell erősíteni az integrációt, ahol annak hozzáadott értéke van - jelentette ki.

Az eseményre érkező Benkő Tibor honvédelmi miniszter Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki nyilatkozatára reagálva - amely szerint "kihoztuk Afganisztánból azokat, akik nekünk segítettek, rajtuk kívül egyetlenegy afgánt sem vagyunk hajlandóak befogadni" - kifejtette: egyértelmű, hogy Magyarországra nem jöhetnek be emberek igazolatlanul úgy, hogy nem tudjuk, milyen szándékkal érkeznek."Magyarországra most is bejöhet bárki, csak megfelelő úti okmányokkal kell rendelkeznie" - jegyezte meg.

novák katalin
Fotó:  MTI
A Polgári Piknikre érkező Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter nyilatkozik a sajtó munkatársainak

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter újságírói kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy a kormány nagyobb felelősséget vállal a meddőségi kezelésekben, amelyeknek az ára jelentősen csökkent.

"Abban bízom, hogy többen jutnak hozzá a meddőségi kezelésekhez; nem tudok olyan adatról, amely azt támasztaná alá, hogy nő a számuk azoknak, akik külföldön veszik igénybe a kezeléseket" - tette hozzá.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kijelentette: "a magyar járványkezelés mintaszerű, ebben közmegegyezés van Európában, a WHO-nál, és a szomszédos országokban".

Orbán Viktor is megtartotta beszédét, a kormányfő a szociális hálón osztott  meg egy képet, amelyen éppen mikrofon előtt a pódiumon ül. „Magyarország biztos pont” – írta oda kísérőszövegként.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!