Kormányszóvivő: Orbán Viktor olaszországi látogatása kijelölte a pályát

hirek.sk | MTI 2018. szeptember 01., 09:02

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint a Sargentini-jelentés ügyében az a legfontosabb, hogy miként állnak fel az európai "sakkjátszmában" a felek, és Orbán Viktor miniszterelnök olaszországi látogatása, egyeztetése Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel "kijelölte a pályát".

Judith Sargentini és Orbán Viktor Fotó: Archívum

Kovács Zoltánt az M1 aktuális csatornán péntek este arról kérdezték, hogy a miniszterelnök részt vesz szeptember 11-én az Európai Parlament plenáris ülésen, melyen a Sargentini-jelentés vitáját tartják. A dokumentumról másnap szavaz a parlament Strasbourgban.

Kovács Zoltán úgy fogalmazott: ahogy Emmanuel Macron francia elnök vezetésével felálltak a bevándorláspárti erők az egyik oldalon, úgy a kötelességüket teljesítő, a szárazföldi és a tengeri határok védelméért mindent megtevő, bevándorlásellenes politikai erők a másikon. Ennek a küzdelemnek egy állomása a Sargentini-jelentés - vélte a kormányszóvivő.
A várható döntésről azt mondta: "meglátjuk, hogy bölcs lesz-e a parlament, vagy sem".

Szavai szerint az a törésvonal, amely mentén leginkább eltérnek a vélemények az Európai Unióban, a bevándorlást támogató, liberális baloldali álláspont és azt markánsan ellenző nemzeti, konzervatív politizálás között húzódik.

Judith Sargentini az Európai Zöld Párt képviselőjeként készítette el a magyar jogállamiságról szóló jelentését, amelyet júniusban fogadott el az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE) 37 tag támogatásával és 19 ellenszavazattal. A dokumentum szerint Magyarországon szűkülnek a szabadságjogok, és felveti annak lehetőségét, hogy megvonják a szavazati jogot Budapesttől.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS