2020. október 27., 18:10

Kitüntették Hodossy Gyulát

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából Latorcai Csaba az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára a köztársasági elnök megbízásából október 26-án állami kitüntetéseket adott át a Pesti Vigadó Dísztermében. A kitüntettek egyike az idén hatvanéves Hodossy Gyula is.

Fotó: Ugróczky István
Hodossy Gyula író, költő, szerkesztő, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnöke, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség alapító elnöke, a Cserkész és a Katedra című lapok alapító főszerkesztője a felvidéki magyar kulturális életben íróként és művészeti események szervezőjeként betöltött jelentős szerepe elismeréseként vehette át a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést.

Latorcai Csaba a kitüntetetteket méltatva arról beszélt, hivatásuk gyakorlása során életüket cselekvően alakították úgy, hogy annak gyümölcsei nemcsak önmaguk, hanem mások javára is válnak. „Éppúgy formálják szűkebb és tágabb környezetük identitását, mint elődeink, akik ezerszáz éves történelmünk során építői kövei voltak a magyarságunknak, magyarságtudatunknak, Magyarországnak és a magyar nemzetnek”.

Hodossy Gyula portálunknak elmondta, örömmel és meglepetéssel fogadta a kitüntetés hírét.

„Tizenöt évesen kezdtem el publikálni, de tizenhat évesen már a művelődési klubokat szerveztem. Ha innentől számolom munkásságomat, akkor ez bizony már nagyjából 45 év. A jövőre nézve viszont azt tartanám fontosnak, hogy a rengeteg feladatomat néhány éven belül át tudjam adni olyan fiataloknak, akik a megkezdett munkát folytatni szeretnék.”

A szlovákiai magyarság szempontjából ugyanis nagyon fontos, hogy legyen egy megfelelő intézményi hálózat, amiben az általam létrehozott szervezetek, vagy amelyek létrejötténél bábáskodtam, is jelentős szerepet játszanak”

– nyilatkozta. Hozzátette azt is, hálás a Jóistennek azért, hogy mindez megadatott neki.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.