2023. július 7., 19:19

Jövő héten startol a Nemzetközi Tutajtábor a Tiszán

2023. július 14-én egyedi cserkész tutajtábor indul a Tiszán. A Külföldi Magyar Cserkészszövetség (KMCSSZ) kezdeményezésében, a tutajtábor egy 110 éves magyar cserkészhagyományt tart életben - összmagyar szervezésben. Karöltve a magyarországi, a vajdasági-, a felvidéki- és az erdélyi magyar cserkészszövetségekkel, a KMCSSZ 9 napos tutajtábora a Felső-Tisza vadregényes, kezdeti 100 kilométeres szakaszán fog zajlani, 250 magyarajkú cserkésszel, 4 kontinensről (Dél- és Észak Amerika, Ausztrália és Európa), 14 saját tervezésű és saját építésű tutajon. 

tutajtábor
Fotó: cserkesz.eu

A vízitúra az ukrán-magyar határ mentén, Tiszabecsnél indul és Benknél végződik. A tervek szerint naponta 15-20 kilométert fog haladni a flotta.

A tábor kerettörténete a honfoglalás lesz, amit cserkész programok egészítenek ki. Mivel a Tisza az egyik legszennyezettebb folyó Európában, így kiemelt célja a tábor programjának, hogy a túra során a Tiszában lévő szemetet és hulladékot gyűjtsék a résztvevők és tisztábban hagyják a folyót a tábor végére.

A tutajtáboroknak hosszú történelme van a magyar cserkészetben, a 1913. évi vági tutajúttól az argentin Paraná és az észak-amerikai Connecticut folyókon rendezett túrákig. Magyarországon utoljára 2013-ban szervezett a KMCSSZ tutajtúrát a Tiszán.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.