2023. június 3., 10:29

Fergeteges tánc-szín-játékot mutat be június 4-én a Magyar Nemzeti Táncegyüttes - Videóval

Több mint száz táncos lép fel a Petőfi Sándorról szóló előadásban a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon június 4-én; a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Szabadság, szerelem! című tánc-szín-játéka a költő rövid, ám kalandos életébe kínál betekintést.

Magyar Nemzeti Táncegyüttes Szabadság, szerelem!
Fotó: Facebook / Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából látható táncelőadás a művészházaspár, Zs. Vincze Zsuzsa koreográfus, dramaturg, az együttes szakmai vezetője és Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus, művészeti vezető közös rendezése, alkotása - olvasható a Magyar Nemzeti Táncegyüttes MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint kiemelik,

nem született még magyar költő, aki több ihletet merített volna a népköltészetből, mint Petőfi Sándor,

és nem volt rajta kívül más poéta, akinek munkássága nagyobb hatással lett volna a magyar folklórra, a magyar néplélekre.

Petőfi és a népi kultúra, a népdal, a népzene, s vele együtt a néptánc szinte összeforrt,

olyan egységet képez, hogy szinte magától értetődő volt az összekapcsolásuk.

„Ennek a találkozásnak a legszebb és legérdekesebb pillanatait kívánja felvillantani a költő életét bemutató tánc-szín-játék, ami nem más, mint prózai szövegekkel, zenével és tánccal kiegészített tánckoreográfia” - olvasható a produkció ismertetőjében.

Mint írják, a 22 táncospárból és a 6-8 fős zenekarból álló Magyar Nemzeti Táncegyüttes, budapesti és szegedi, gyermek és felnőtt amatőr táncosokkal kiegészülve lép színpadra a nemzeti összetartozás napján, több mint százan fogják táncukkal elkápráztatni a közönséget a Margitszigeten.

A táncegyüttes a néptánc és népzene nyelvén mutatja be a 200 évvel ezelőtt született költő életének vidám epizódjait, népdalokká vált verseit és a romantika korának legszebb táncait. A diákévek csínytevései, szerelmek, bordalok és néhány mesebeli hős is megelevenedik A helység kalapácsa és a János vitéz című művéből, valamint megismerheti a néző a Pilvax kávéház eseményeit is.

Nem maradnak ki a belső vívódások, az igaz szerelem, a küzdelmek, a csaták és végül az 1848-as szabadságharc és forradalom szomorú bukása

mindez egy látványos, színes és szórakoztató táncjátékban elmesélve” - írják a közleményben.

A Petőfi-emlékévben látható produkciót novemberben a Müpában is megtekinthetik az érdeklődők - emelik ki az együttes közleményében.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.