2023. február 6., 15:35

Ezer fiatalt várnak haza – Már lehet jelentkezni a Rákóczi Szövetség Diaszpóra Programjába

Idén is várja a nagyvilágban élő magyar fiatalokat a Rákóczi Szövetség Diaszpóra Programja, amelynek részleteit Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke ismertették.

Potápi Árpád János Csáky Csongor
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Diaszpóra Program részleteit és eddigi eredményeit Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár ismertette, aki beszéde elején megjegyezte, gyakran még ma is keverjük a diaszpóra és a szórvány fogalmakat.

A nemzetpolitika 2010 után létrejött freskóján a diaszpórát alapvetően a külhoni magyarság azon ágára értjük, amely különböző okokból kifolyólag – emigrációs hullámok, gazdasági nehézségek, történelmi vagy egyéb más okok miatt – Nyugat-Európában, vagy pedig a tengerentúlon telepedett le”

- mondta az államtitkár, aki hozzátette, hogy a diaszpóra magyarságának létszáma körülbelül akkorára tehető, mint a Kárpát-medencében Magyarországon kívül élő magyarok száma.

A diaszpóra magyarsága nagyrészt megtartotta identitását, továbbra is ragaszkodnak Magyarországhoz, és őrzik azt a kulturális örökséget, amelyet az óhazából vittek magukkal.

„Egy kicsit úgy is tekinthetünk rájuk, mint Magyarország nagyköveteire, hiszen rajtuk keresztül ismernek meg bennünket, magyarokat külföldön” – emelte ki Potápi Árpád János, aki szerint azzal, hogy segítenek a diaszpórában élőknek identitásuk megtartásában, a Magyarországról alkotott képet is pozitív irányba alakíthatják.

A magyar kormány 2011-ben hozta létre a Diaszpóra Tanácsot, amely a diaszpórában élő magyar közösségeket képviseli a kormány és Magyarország irányába.

A 2013-ban elindított Kőrösi Csoma Sándor Program keretein belül magyar állampolgárságú ösztöndíjasok utazhatnak ki a világ magyar közösségeihez annak érdekében, hogy segítsék a diaszpórában élők identitásának megerősítését, valamint a közösségek mellett működő egyházi és világi szervezetek (például hétvégi magyar iskolák) munkáját. 2018-ban elindult a hétvégi magyar iskolák találkozója is, amelyre általában minden év februárjában kerül sor.

Ezer fiatalt várnak haza

A Diaszpóra Programot a magyar kormány a Rákóczi Szövetséggel közösen indította el 2016-ban. Potápi Árpád János kiemelte, hogy a Rákóczi Szövetségnek nem csak Magyarországon vannak tagkörei. A határon túl is számos olyan kör és egyesület jött létre, amelyeknek hála a szövetség meg tudja valósítani programjait, a Kárpát-medencében és a diaszpórában egyaránt.

A program lényege, hogy a diaszpórából magyar gyerekeket és fiatalokat hozzunk haza Magyarországra és a Kárpát-medencébe, annak érdekében, hogy megismerjék azt a tájat, azokat az embereket és városokat, valamint azt a történelmet és kultúrát, amelyet esetlegesen csak a családon vagy az egyházi közösségeken belül ismernek”

– hangsúlyozta az államtitkár, aki hozzátette, a programmal nemcsak identitásukat, hanem hazaszeretetüket, és a magyarsághoz való ragaszkodásukat is erősíteni tudják.

A Diaszpóra Programban idén is körülbelül 1000 fiatalt várnak haza Magyarországra. 2016 óta körülbelül 2400-an vettek részt a projektben, olyan országokból, mint Ausztrália, Új-Zéland, Argentína vagy épp Dél-Afrika. S bár a koronavírus miatt két évig szünetelt a program, a járvány elültével, illetve az egészségügyi korlátozások feloldásával tavaly ismét megvalósulhatott.

A jelentkezés feltételei

Potápi Árpád János után Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke ismertette a 2023-as Diaszpóra Program részleteit, valamint a jelentkezési feltételeket. A Rákóczi Szövetség 2023. március 15-ig várja azoknak a diaszpórában élő 10 és 25 év közötti magyar fiataloknak a jelentkezését, akik a helyi magyar közösségekben működő hétvégi iskolák, hagyományőrző és kulturális egyesületek, vallási közösségek munkájában legalább 1 éve aktívan részt vesznek.

A jelentkezők a csíksomlyói zarándoklat, nyolc nyári tematikus tábor és egy adventi program közül választhatnak majd.

Csáky Csongor ismertetőjében hangsúlyozta, hogy a jelentkezésnek két fontos feltétele van. Az egyik egy ajánlólevél, a jelentkezőhöz közel eső diaszpóraszervezettől, amelyben igazolják, hogy a fiatal valóban részese egy ottani magyar közösségnek. Továbbá mindenkitől várnak egy motivációs levelet, amelyet a többi jelentkezéshez szükséges adattal együtt a Rákóczi Szövetség honlapjára kell feltölteni március 15-ig.

Ezután minden jelentkezőtől egy 30 ezer forint értékű, biztosítékjellegű kauciót kérnek, amelyet a tábor befejeztével mindenki visszakap.

A program az idei évben is lehetőséget teremt arra, hogy adott esetben olyan pedagógusok vagy pedagógiai munkát végző személyek is eljöhessenek valamelyik rendezvényre, akik a kinti magyar iskolákban, vagy egyéb helyeken, közösségekben tevékenykednek. Erre szolgál egyebek mellett a Rákóczi Szövetség Összmagyar Tanártábora, amely idén július 14-24. között zajlik majd Sátoraljaújhelyen. A rendezvényre a diaszpórában élő pedagógusokkal együtt várjuk a magyarországi, illetve a többi Kárpát-medencei tanárt is”

– mondta a Rákóczi Szövetség elnöke.

Összesen 10 különböző programidőszak került meghirdetésre, az első a csíksomlyói búcsú idejére esik majd, s a résztvevőknek lehetőségük lesz arra, hogy 300 másik magyarországi, illetve Kárpát-medencei középiskolás fiatallal elzarándokoljanak Csíksomlyóba. Ezen kívül nyolc tematikus nyári tábor áll az érdeklődő fiatalok rendelkezésére, míg a tizedik programlehetőség az adventi időszakhoz kapcsolódik.

Csáky Csongor az eddigi tapasztalatok tükrében kiemelte, hogy a programban résztvevő fiatalok a diaszpórában élő közösségeknek is óriási erőforrást jelentenek, hiszen fontos, hogy legyen kiknek átadni a stafétát, s hogy az ottani magyar közösségek hosszútávon is meg tudjanak maradni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.