2021. június 30., 17:45

Dobogós helyen végeztek a galántai gimnazisták a Kárpát-medencei vetélkedőn

A Határtalanul! középiskolai vetélkedő online nagydöntője és virtuális gálája zajlott június 30-án délután. A verseny célja Kárpát-medence történelmének megismerése és az összetartozás érzésének erősítése. A nagydöntőbe három felvidéki csapat is bejutott, mégpedig a Galántai Kodály Zoltán Gimnázium, a Dunaszerdahelyi Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola és a Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia diákjai.

Határtalanul!
Médialapozó

A versenyző 22 csapat 3x30 kérdést kapott és egy kreatív feladatot is. Ez egy kisfilm volt, amit a csapatoknak bemutatkozásként el kellett készíteniük magukról. Az egyes körökben 20 perc állt a csapatok rendelkezésére.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár rövid köszöntőjében kiemelte, a rengeteg, 112 ezer résztvevő igazolja, hogy az új generációban is van igény a Kárpát-medencei magyar kultúra, történelem és néprajz megismerésére, a hagyományok továbbörökítésére.

Határtalanul!

Elmondta, a Határtalanul vetélkedőben a résztvevők már eddig is sokat megtanultak a magyar történelemből és földrajzból, s reményét fejezte ki, hogy ezt a tudást tovább is tudják kamatoztatni.

Míg a versenyzők a feladatokat oldották, azalatt levetítették a bemutatkozó kisfilmeket  és énekelt Simó Annamária, a Baba Monyo együttes, valamint Orbán Bori és fiatal magyar divattervezők is bemutatkoztak.

A hosszúra nyúlt vetélkedés végén eredményt is hirdettek.

Nekünk, felvidékieknek is van okunk az örömre, hiszen a Galántai Kodály Zoltán Gimnázium csapata 64 ponttal a vetélkedő 3. helyén végzett.

Határtalanul!

A képzeletbeli dobogó első fokára a Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium csapata állhatott fel, a második helyet pedig a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium szerezte meg.

A Dunaszerdahelyi Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola és a Nagymegyeri Kereskedelmi Akadémia a 18. helyen végzett.

A legjobb 10 közé került csapatok nyáron Honfoglaló táborba mehetnek.

A nagydöntőbe jutott osztályok közül a legjobb osztály egymillió forint pénzjutalomban részesül, de a fődíjon kívül is több mint ezer díjat és ajándékot oszt ki az államtitkárság a legügyesebb versenyzők között, emellett a felkészítő tanárokat is díjazzák.

Határtalanul!
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék