2022. október 15., 11:25

Diákok szervezésében az oktatásért demonstráltak Budapesten

Diákok szervezésében az oktatásért és a tanárokért tüntettek pénteken Budapesten, a Belügyminisztérium épületénél. A demonstrálók a Hősök teréről vonultak az Andrássy úton és a József Attila utcán haladva a Széchenyi István térre.

Tüntetés
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A "Visszavágó - El a kezekkel a tanárainktól!" címmel, a Diákok a Tanárokért elnevezésű Facebook-csoport által meghirdetett megmozduláson a felszólaló diákok a többi között azonnali megoldást követeltek a tanárhiányra béremeléssel, tanítható és tanulható tananyagot, szakmai önállóságot a tanároknak, élhető körülményeket az iskolákban, és érdemi párbeszédet az oktatásról.

A menet a Hősök teréről "A tanárainkkal vagyunk" feliratú molinó mögött haladt az Andrássy út-József Attila utca-Széchenyi István tér útvonalon.

Az oktatás nemzeti ügy!

- hangoztatták a felszólalók.

A diákszónokok beszéltek arról is, hogy

büszkék a tanáraikra, akik kiálltak az oktatásért.

Azt mondták, ezek a tanárok arra tanítanak, ami a legjobban hiányzik az országból: bátorságra. Kifogásolták, hogy a polgári engedetlenségben részt vevő tanárokat kirúgják, illetve ezzel fenyegetőznek tankerületi vezetők. A Magyar Tudományos Akadémia előtt lévő színpadon ilyen tankerületi leveleket égettek el a szónokok.

A demonstrálók nemzeti színű, európai uniós és a pedagógusok melletti kiállást jelképező kockás inget mintázó zászlókat lobogtattak. Sokan "A sztrájk alapjog" feliratú molinót tartottak a magasba.

A tömegben feltűntek a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, valamint a Tanítanék mozgalom lobogói is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.