Balatonfüreden találkoznak a V4 és Ausztria parlamenti elnökei

hirek.sk | MTI 2018. június 22., 13:36

Pénteken megkezdődött a visegrádi négyek (V4) parlamenti elnökeinek és Wolfgang Sobotka, az osztrák nemzeti tanács elnökének kétnapos, informális találkozója a magyarországi Balatonfüreden.

Fotó: MTI

A találkozó fő témái a végéhez érkező magyar elnökség kiértékelése, a kezdődő szlovák elnökség vízióinak megvitatása, illetve a kiberbiztonság kérdései lesznek. 

Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke a Balaton partján vendégül látja Radek Vondráčeket, a cseh Képviselőház elnökét, Stanislaw Karczewskit, a lengyel parlamenti felsőház, a Szenátus elnökét, Beata Mazurekovát, a lengyel parlamenti alsóház, a Szejm alelnökét, valamint Andrej Dankót, az SZK Nemzeti Tanácsának elnökét is.

A szlovák fél kinyilvánította: a V4-elnökség alatt a belső dinamika, a versenyképesség, a biztonság, és az az Európai Unió szerves részét képező visegrádi régió egységének megerősítésére fekteti a hangsúlyt. Ezeket az ambíciókat fejezi ki a szlovák elnökség mottója is: „Dinamikus Visegrád, Európáért”.

A migráció és az uniós költségvetés volt a téma

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a tanácskozást követően az MTI-nek elmondta: a korábbi, migrációval kapcsolatos, a nemzetek biztonságát szem előtt tartó álláspont megerősítése mellett arról tárgyaltak, hogy szükség lenne a menekültek és a gazdasági bevándorlók kilétét meghatározó szűrőállomások felállítására az unió határain kívül.

Közölte: a 2021 és 2027 közötti időszak költségvetése a visegrádi országok megítélése szerint "tárgyalási alapnak is silány", hiszen hátrányosan érinti a közép-európai térséget, a visegrádi országok számára pedig több mint húszszázalékos forráscsökkenést jelent. A déli és nyugati tagállamok, melyeket az unió költségvetése előnyben részesít, nyilvánvaló nehézségekkel küzdenek, de az előállt helyzetért maguk az országok a felelősek - húzta alá Kövér László.

Úgy ítélte meg: valójában egy "büntetőakcióról, egy politikai elfogultságon alapuló javaslattételről van szó az Európai Bizottság részéről" a költségvetés tekintetében, ami ellen a visegrádi országok egyértelműen tiltakoznak és ebben a formában nem tartják elfogadhatónak.

A következő időszak V4-es elnökségét betöltő nemzet képviseletében pedig Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Tanács elnöke ismertette elképzeléseit.

Kövér László a magyar elnökség egyéves időszakának legjelentősebb eredményeiről szólva azt emelte ki, hogy az "előttünk járók eredményeire sikeresen építkeztünk", valamint értékes baráti kapcsolatok alakultak ki az egyes országok elnökei között, felülírva a történelmi eseményekből adódó esetleges bizalmatlanságokat.

Ennek egyik megnyilvánulása a tanácskozást követő labdarúgó torna - fűzte hozzá. A szombaton délután záruló találkozó a visegrádi országok parlamenti labdarúgó csapatainak mérkőzéseivel folytatódik.

Képgalériánk:
Fotó: MTI

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS