Az ukrán külügyminisztérium szeparatizmussal vádolja a magyar pártot

hirek.sk | MTI 2019. július 18., 13:30

Az ukrán külügyminisztérium kezdeményezésére büntetőeljárást indított csütörtökön az Ukrán Biztonsági Szolgálat a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ellen, mert a hatóság szerint a magyar szervezet hetilapja címoldalának választási térképén a magyar nemzeti lobogó színeivel kiemelve ábrázolta a magyar érdekeltségű három egyéni választókerületet.

Fotó: karpataljalap.net

Az ukrán külügyminisztérium azután fordult a főügyészséghez és az Ukrán Biztonsági Szolgálathoz, miután a KMKSZ által kiadott, Kárpátalja című hetilap legfrissebb számában megjelent térképen Kárpátalja megye egy részét „úgy ábrázolják, mintha Magyarországhoz tartozna” - írta az Ukrajinszka Pravda hírportál Jevhen Bozsok külügyminiszter-helyettesnek a Twitteren csütörtökön közzétett bejegyzésére hivatkozva.

„A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Kárpátalja című lapjának első oldalán +Talpra, magyar!+ szlogen alatt Ukrajna egyes területeinek Magyarországhoz tartozását illusztrálják. Ez szeparatizmus! Az ukrán főügyészségnek és az Ukrán Biztonsági Szolgálatnak eljárást kell indítania ellene. Az erre vonatkozó leveleket megírtam” - írta Bozsok a Twitteren.

A hetilap a kárpátaljai magyarságot a vasárnap sorra kerülő előrehozott parlamenti választásokon való részvételre buzdító címlappal jelent meg kedden, egy Kárpátalja megyét ábrázoló térképpel, amelyen három választási kerületet, amelyekben magyar jelöltek indulnak, pirosra, fehérre és zöldre színeztek. A térképen a következő felirat olvasható: „Talpra, magyar! Július 21-én menjünk el szavazni!”.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat az ukrán büntetőtörvénykönyv 110-es cikkelyének 2. pontja - Ukrajna területi egységének és sérthetetlenségének megszegése - alapján indított eljárást a KMKSZ ellen. A hatóság szerint a KMKSZ a hetilapban megjelenő térkép színezésével feltételesen elkülönítette a jelzett térségeket Kárpátalja többi részétől - adta hírül a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál.

A biztonsági szolgálat sajtószolgálatának közleménye szerint tekintettel arra, hogy Kárpátalja térképének a magyar zászló alapján történő ábrázolása

kimerítheti az Ukrajna területi integritása és sérthetetlensége elleni bűncselekmény tényállását,

és „szeparatista hangulatot kelthet a magyar nemzetiségi kisebbség körében”, az említett ábrázolást tartalmazó kiadvány terjesztése az ukrán alkotmány szerint Ukrajna területi vagy államhatárának a megváltoztatására irányuló nyílt felhívásnak minősül.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS