Az illegális bevándorlásról tárgyal Angela Merkel és Orbán Viktor Berlinben

hirek.sk 2018. július 05., 11:18

Csütörtökön Berlinben tárgyal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Angela Merkel német kancellárral.

Orbán Viktor és Angela Merkel Fotó: MTI

A német kormánykoalícióban a napokban kialakult feszültséget egy kompromisszummal sikerült lecsillapítani. Horst Seehofer belügyminiszter meglebegtette lemondását és ezzel a szétesés szélére sodorta a német kormánykoalíciót. A CSU és a Merkel vezette CDU végül megállapodott abban, hogy az osztrák határ közelében ún. tranzitközpontokat hoznak létre, ahol majd eldöntik, ki jogosult és ki nem a menekült státusra Németországban, illetve, hogy korábban már nyilvántartásba vették-e a menekültet valamelyik uniós tagállamban.

Angela Merkel szeretne kétoldalú menekültjogi megállapodásokat kötni azokkal az országokkal, amelyeket a menekültek visszafogadása érintene. Spanyolországgal és Görögországgal már megállapodott, Ausztriával és Magyarországgal még nem.

Orbán Viktor berlini útja előtt a Bild napilapnak adott interjújában kifejtette: kész Angela Merkellel a kétoldalú menedékjogi megállapodásról tárgyalni. De Németországnak előbb Ausztriával kell megállapodnia.

A lap szerint Orbán Merkelt tette felelőssé a migránsválságért, mert 2015-ben kinyitotta a bevándorlók előtt Németország határait. A német kancellár viszont azt hangoztatja, hogy csak Bécs és Budapest kérésének tett eleget, amikor beengedte a migránsokat. A lap megjegyzi, hogy sokkal kellemesebbnek ígérkezik Orbán Viktor és Horst Seehofer találkozója, mivel a két politikus a migránsügyben hasonló nézetek képvisel.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS