Az idegek harca zajlik a székelyföldi autonómia ügyében

hirek.sk | MTI 2018. június 01., 11:06

A Krónika című erdélyi magyar napilap pénteki vezércikke szerint az idegek harca zajlik a székelyföldi autonómia ügyében.

Az autonómiáért tüntetnek Fotó: archívum

A cikkíró szerint a lényeget mutatta meg az a román szenátor, aki az autonómiatervezet szerdai leszavazásakor idegesítőnek nevezte a tervezet beterjesztését.

A többség úgy viszonyul a kisebbség megmaradását célzó kezdeményezésekhez, mint az ablakon beszálló légyhez: legszívesebben lecsapnák a konyharuhával, csak hát azok a fránya szabályok, jogok és kényszervállalások nem engedik, így hát kénytelenek elviselni az agyukra menő zümmögést" - áll a vezércikkben.

A Krónika igaznak vélte azt a megállapítást, hogy a román társadalom nincs felkészülve "eme igazán európai eszme", az autonómia befogadására, de megjegyezte: azt sem szabad feledni, hogy bizony nagyon sokáig az erdélyi magyar politika sem volt felkészülve annak tisztességes, bátor képviseletére.

A cikkíró hozzátette: az autonómiatervezetet beterjesztő Kulcsár-Terza József képviselő (Magyar Polgári Párt) mostani "magánakciója" már csak arra is jó volt, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőit az önrendelkezés eszméjének parlamenti megvédésére késztesse.

"Ez távolról sem nevezhető sikernek, de ez is valami: talán a jövőben nem egymást fogjuk még jobban idegesíteni" - utalt a cikkíró az autonómia kérdése körüli korábbi magyar-magyar vitákra.

0 HOZZÁSZÓLÁS