Az egyetlen női huszárra emlékeztek

Hírek.sk 2019. március 14., 14:40
„Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc során a szebbik nem képviselői is harcoltak a magyarok oldalán. Közülük is kiemelkedett hősiességével Lebstück Mária főhadnagy” – hangzott el az egyetlen női huszár síremlékénél tartott megemlékezésen, az újpesti Megyeri temetőben.
Lebstück Mária sírja Fotó: Szilágyi Dénes
Lebstück Mária 1830-ban Horvátországban született, gazdag kereskedőcsaládba, és anyai ágon Jellasics horvát bánnal is rokonságban állt. 13 éves korától Bécsben, nagybátyja, báró Simunich Boldizsár császári brigadéros házában nevelkedett. A bécsi forradalom alatt Lebstück Károly néven csatlakozott a Nemzetőrséghez, majd az egyetemi légióhoz.

A bécsi forradalom leverése után női ruhában menekült Magyarországra, ahol 1848 novemberében a honvédsereghez csatlakozott. Sok más csata mellett részt vett a branyiszkói, a komáromi és a kápolnai csatában. Utóbbi ütközetben megsebesült, hősiességéért fővadásszá, majd hadnaggyá léptették elő.

„Egy olyan szabadságharc katonája volt, egy olyan ország függetlenségéért harcolt, amelynek nyelvét nem értett, hiszen horvátul, németül és franciául beszélt. Inkább a kalandvágy, a férfiúi virtus megmutatása vezette” – mondta el ünnepi beszédében Kaló József.

Képgalériánk:
Lebstück Mária Fotó: archívum

Buda ostromakor, főhadnagyi rangban szolgálva ismerkedett meg Jónák József tüzér őrnaggyal, akivel egymásba szerettek. Rövid jegyességüket gyors házasság, majd gyermekáldás követte. A hadügyminiszter megdöbbent, amikor a vérzivataros időkben szabadságért jelentkező főhadnagyot pirongatta, mire az közölte: férjhez akar menni...

A szabadságharc leverése után az aradi várban tartották fogva, itt született meg fia, Jónák Pál. A tüzér őrnagy apa soha nem örülhetett fiának: a császári bíróság 16 évi, vasban letöltendő fogságra ítélte, a raboskodást nem élte túl.
Lebstück Mária 1892-ben hunyt el.
Forrás: mandiner.hu
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS