2022. augusztus 20., 19:41

Augusztus 20-ai budapesti programok - KÉPEKBEN

Bár az időjárás nem kedvezett az idei augusztus 20-ai ünnepség programjainak, és elmaradt a szokásos pompázatos tűzíjáték is, a legtöbb programot azért megtartották. Ezekből szeretnénk fotók segítségével egy kis ízelítőt adni.

nemzeti lobogó
Fotó: MTI

Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt. Katonai tiszteletadás mellett, Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében felvonják Magyarország nemzeti lobogóját az augusztus 20-ai állami ünnepen az Országház előtti Kossuth Lajos téren. Az államfő mellett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka, Schmittné Makray Katalin és Schmitt Pál volt köztársasági elnök, Varga Zs. András, a Kúria elnöke és Pintér Sándor belügyminiszter.

nemzeti lobogó felvonása
Fotó:  MTI/Illyés Tibor

Eskütétel. A honvédtisztjelöltek eskütétele Magyarország nemzeti lobogójának felvonása után az augusztus 20-ai állami ünnepen az Országház előtti Kossuth Lajos téren.

eskütétel
Fotó:  MTI/Illyés Tibor

Kiállítás a Pannónia hajón. A nemzeti ünnep alkalmából hadtörténeti kiállítást rendeztek a Pannónia hajó fedélzetén az Országház előtti kikötőben.

Kiállítás a Pannónia hajón
Fotó:  MTI/Kovács Anikó

Hagyományőrző. Az I. világháború limanowi csatájának újrajátszásán a budai Várban, a Tóth Árpád sétányon. Az augusztus 20-ai Szent István Nap rendezvénysorozatához kapcsolódó Hősök útja programsorozaton hét magyar hős hét hősies tettének története elevenedik meg az elmúlt 1000 évből hagyományőrző csoportok és színészek közreműködésével.

Hagyományőrző
Fotó:  MTI/Mónus Márton

Nyílt nap az Országházban. Látogatók az Országházban az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából rendezett nyílt napon. A nemzeti ünnepen a látogatók ingyenesen tekinthették meg a díszlépcsőházat, a Kupolacsarnokot és a Szent Koronát.

Nyílt nap
Fotó:  MTI/Kovács Anikó

A Magyar Honvédség ünnepi tisztelgése a budai Várban.  A Kapisztrán téri programok keretében a kilátogatók megtekinthethették a toborzók, a tűzszerészek, a különleges erők, valamint a katonai rendészek, zenészek különleges bemutatóit, kiállításait és katonai gépkocsikat.

 

Magyar honvédség
Fotó:  MTI/Mónus Márton

Átadták a Magyar Szent István Rend és a Magyar Érdemrend nagykeresztje kitüntetéseket. Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar koloratúrszoprán opera-énekesnő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja is átvehette a legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Szent István Rendet Novák Katalin köztársasági elnöktől a nemzeti ünnepen a Sándor-palotában.

Miklósa Erika Szent István rend
Fotó:  MTI/Máthé Zoltán

A kenyérszentelés sem maradt el a budai várban. A Népművészeti mesterek a Mesterségek Ünnepén tartott kenyérszentelés kezdete előtt a budai Várban, a Szentháromság téren. A Szent István Nap rendezvénysorozatához kapcsolódó 36. Mesterségek Ünnepén, az ország legnagyobb népművészeti fesztiválján mintegy ezer magyarországi és külföldi kézműves vett részt.

Kenyérszentelés
Fotó:  MTI/Mónus Márton

Mesterségek Ünnepe. Novák Katalin köztársasági elnök a Mesterségek Ünnepe rendezvényen a budai Várban.

Mesterségek Ünnepe
Fotó:  MTI/Bruzák Noémi

A Magyar Ízek Utcája. Idén is nagy volt az érdeklődés a Magyar Ízek Utcája iránt, a kilátogatók a Kárpát-medence gazdag ízvilágával és gasztrokultúrájával ismerkedhettek meg.

Magyar Ízek Utcája
Fotó:  MTI/Mónus Márton
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.