2022. november 10., 13:42

A válság miatt a magyarok 70 százaléka csökkenti a kiadásait

Egyre jobban felértékelődik a takarékosság, legyen szó energiáról vagy élelmiszerről - derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. saját ügyfelei körében készített őszi kutatásából. A megkérdezettek jelentős része elkezdte csökkenteni a kiadásait vagy plusz munkát vállal a növekvő költségei miatt. Az emberek több mint fele mondott le valamilyen termékről vagy szolgáltatásról az elmúlt hónapokban.

pénz euro
Képünk illusztráció.
Fotó: pixabay.com

Miközben a gázár világpiaci ára jelentősen csökkent az augusztusi csúcshoz képest, az infláció még emelkedik Magyarországon.

Idén különösen előtérbe kerül a pénzügyi tudatosság, mivel a kiadások jelentős növekedése miatt nehéz lesz növelni a háztartások pénzügyi megtakarításait.

A Provident Pénzügyi Zrt. őszi kutatásában arra kereste a választ, hogy az emberek rendelkeznek-e megtakarítással, illetve hogyan fogják pénzügyeiket kézben tartani a következő, nehéz hónapokban.

Egyre jobban felértékelődik az emberek számára a takarékosság - legyen szó energiáról vagy élelmiszerről. Felmérésünk szerint a megkérdezettek 75 százaléka maximum 3 hónapra elegendő megtakarítással rendelkezik, de 37 százalékuknak egyáltalán nincs tartaléka

- tájékoztat Horváth Attila, a Provident Zrt. pénzügyi igazgatója.

A kutatás szerint

a megtakarítással rendelkezők több mint fele készpénzben tartja azt, ami az infláció hatására folyamatosan veszít értékéből.

Arra a kérdésre, hogy miként tudnak védekezni az esetleges pénzügyi nehézséggel szemben, a válaszadók 70 százaléka mondta azt, hogy csökkenti a kiadását vagy plusz munkát vállal.

A felmérésből kiderült, hogy

a kiadás csökkentését főként kevesebb élelmiszer vásárlással, illetve a rezsiköltségek mérséklésével kívánják elérni.

Ezt támasztja alá az is, hogy a ruházkodás és a szórakozás mellett az élelmiszerről mondtak le eddig a legtöbben.

Kiderült az is, hogy szűkül a hitelt felvevők köre: a válaszadók több mint fele nem tervez hitelfelvételt, ha mégis, akkor lakásfelújításra, fűtéskorszerűsítésre, hitelkiváltásra fordítják az összeget.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.