A strasbourgi bíróságon van az MTVA-ban történtek ügye

Hírek.sk 2019. február 14., 13:11

Szólásszabadsághoz fűződő emberi jogaik sérelme miatt fordultak a strasbourgi bírósághoz azok az ellenzéki képviselők, akik december közepén bementek és/vagy az MTVA Kunigunda utcai székházában is éjszakáztak – mondta Karsai Dániel az Indexnek.

Szél Bernadett, a párt nélküli ellenzéki vezér Fotó: MTI
Az ellenzéki politikusokat képviselő ügyvéd szerint az ügyet további jogsérelmeket firtató panaszokkal is kiegészíthetik és további ellenzéki képviselők is csatlakozhatnak az indítványhoz. 

Kunhalmi Ágnes az MSZP választmányának elnöke került kapcsolatba még decemberben a strasbourgi tapasztalatokkal rendelkező Karsai Dániellel – írja az Index. A képviselő szeretné elérni, hogy képviselőtársai mihamarabb a nemzetközi bírósághoz fordulhassanak, mert szerinte a decemberi események precedensértékű nemzetközi ítéletet eredményeznek majd.

Nyilvánvaló, hogy nem mi, hanem ellenünk követtek el jogsértést, akárhogyan is akarja ezt eltussolni a hatalom. Ráadásul ami az MTVA székházában történt, egy uniós országban, Európa közepén példátlan – hangsúlyozta Kunhalmi az Indexnek.

Kunhalmi emellett kiemelte, hogy nem csak ebben az ügyben, hanem a magyarországi jogorvoslati utakat kimerítve az MTVA-székházban történtek, de még Kövér László fideszes házelnök december 12-i ülésnapot érintő büntetései miatt is egységesen jelennek meg Strasbourgban. Ezáltal azt remélve, hogy az európai közvélemény is nagyobb figyelmet szentel így az ügynek.

A beadványokat a képviselők ugyan egyenként nyújtották be, de Strasbourgban egyesítették őket, így ma már közös ügyszámmal bírnak. Érdemi eredmény azonban még nem tudni mikor lesz, hiszen az ügy nem kapott sürgősséget. Karsai Dániel szerint azonban még az is elképzelhető, hogy sürgősséget kapjon az ügy, hiszen az eset jelentősége és a képviselői jogsérelmek súlyossága indokolttá teheti.

Karsai szánalmasnak és nevetségesnek tartja, hogy a képviselőket nem csak korlátozták a jogaikkal való élésben, de még retorziókat is kilátásba helyeztek az üggyel kapcsolatban. Véleménye szerint a képviselők semmilyen szinten nem zavarták vagy éppen akadályozták a közintézmény működését, csak képviselői jogaikkal kívántak élni és legitimen ismertetni ötpontos követeléseiket.

A strasbourgi ítélet akár komoly kártérítés megfizetésére is kötelezheti a magyar államot.

Forrás: mandiner.hu
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS