A laoszi miniszterelnök Magyarországon

hirek.sk | MTI 2019. március 11., 12:42

A magyar kormányfő fogadta Thongloun Sisoulith laoszi miniszterelnököt Budapesten. 

Orbán Viktor magyar és Thongloun Sisoulith laoszi kormányfő Fotó: Facebook
A látogatás kereténben Szijjártó Péter fogadta Szaleumxay Kommaszitot, Laosz külügyminiszterét. A miniszterelnökök megállapodása alapján stratégiai szintre emelik Magyarország és Laosz együttműködését.

A tárcavezető kiemelte: Laosz a világ egyik leggyorsabban fejlődő térségében egyik tradicionális partnerünk, ami azért is előnyös, mert a 2000-es években Laosz végig magas gazdasági növekedést produkált, és így az együttműködésből Magyarország gazdaságilag is profitálhat.

Hangsúlyozta: a magyar külpolitika és külgazdasági stratégia sikerének bizonyítéka az, ami Laoszban történik, vagyis az, hogy "igenis lehet magyar vállalatokat külpiaci sikerekhez segíteni távoli térségekben is, csak a megfelelő gazdasági és diplomáciai eszköztárat kell használni".

Képgalériánk:
Szijjártó Péter magyar és Szaleumxay Kommaszit laoszi külügyminiszter Fotó: MTI

Kifejtette: a kétoldalú kapcsolatok hosszú múltra tekintenek vissza, erős alapot jelentenek az emberek közötti kapcsolatok is, hiszen az elmúlt évtizedekben több száz laoszi fiatal tanult Magyarországon, és sokan közülük ma a helyi államigazgatásban dolgoznak magas beosztásokban.

Azt is elmondta, hogy az ösztöndíjprogramban az idén már száz laoszi hallgatót fogadnak Magyarországon, továbbá folytatják a diplomata csereprogramot is.

Szaleumxay Kommaszit laoszi külügyminiszter kifejtette: a kétoldalú kapcsolatok valóban hosszú időre tekintenek vissza, és stabil együttműködés alakult ki a két ország között az elmúlt évtizedekben. A kapcsolatokat most magasabbra szintre emelik a stratégiai partnerséggel, ami jól tükrözi a kölcsönös bizalmat – vélekedett.

A laoszi tárcavezető köszönetét fejezte ki Magyarországnak, hogy itt tanulhattak laoszi hallgatók. Megjegyezte: országa miniszterelnökét kísérte el most Budapestre, és a delegációban is vannak olyanok, akik Magyarországon tanultak.

A kötöttsegély-hitelprogramokról elmondta: a projektek sokat segítettek az ország fejlődésében.

0 HOZZÁSZÓLÁS