A jövőben a párt összes jelöltje felel a kampánytámogatás visszafizetéséért

hirek.sk | MTI 2018. június 27., 16:30

A jövőben nemcsak a párt vezető tisztségviselőinek, hanem a párt listás és egyéni képviselőjelöltjeinek is felelősséget kell vállalnia a kampánytámogatás visszafizetéséért - ezt is tartalmazza az egyes választásokkal kapcsolatos törvények módosítása, amely pontosítja a levélben érkező szavazatok érvényességének szabályait is.

Illusztráció Fotó: MTI

Az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló törvény módosításával az egyetemleges felelősségvállalás szabályainak változtatása mellett előírják, hogy az a párt, amely az előző országgyűlési választásokon folyósított állami kampánytámogatással nem számolt el, az nem tarthat igényt újabb kampánytámogatásra sem.

A javaslat elfogadása után választási plakáton impresszumot kell feltüntetni. Kivétel ez alól, ha a plakát által népszerűsített jelölő szervezet vagy a független jelölt neve, illetve a népszerűsített jelölt képmása a plakáton megjelenik. Plakátot elhelyezni kizárólag a tulajdonos vagy a bérlő, vagy az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő dolgon a vagyonkezelői jog gyakorlójának előzetes, írásbeli hozzájárulásával lehet.
Előírják, hogy a politikai hirdetést közzétevő sajtótermék minden politikai hirdetésre vonatkozóan köteles közzétenni azt is, hogy a hirdetést kinek a megrendelésére teszi közzé.

Pontosítják a válaszborítékok érvényességének szabályait, amely miatt az áprilisi választáson is vita volt. A javaslat szerint a választópolgár bármilyen borítékban elküldheti a levélszavazatot, és a Nemzeti Választási Irodába beérkezett sérült boríték is csak akkor minősül felnyitottnak, ha a boríték sérülésének jellegére és kiterjedésére tekintettel annak tartalma megismerhetővé válhatott.

Az európai parlamenti választásokkal kapcsolatos változtatás, hogy közzé lehet tenni a szavazáson megjelenő választópolgárok számát. Ez a szabály azzal függ össze, hogy az Európai Unió tagállamaiban párhuzamosan zajló szavazások miatt a választás nem hiteles eredményét tartalmazó tájékoztató adatokat, valamint a választási eredményt csak azt követően lehet közzétenni, hogy a szavazás valamennyi tagállamban befejeződött.
A törvényjavaslatot Gulyás Gergely (Fidesz), Bajkai István (Fidesz), Zsigmond Barna Pál (Fidesz), Kocsis Máté (Fidesz) és Németh Szilárd (Fidesz) nyújtotta be.

0 HOZZÁSZÓLÁS