2023. január 19., 13:29

A Himnusz születésnapját ünnepi gálával köszöntjük

A Pázmaneum Társulás 11 évvel ezelőtt honosította meg a Csallóköz szíveben a Magyar Kultúra Napja rendezvényt.

Karaffa Attila
Fotó: Pázmaneum

Ezen a napon helybeli óvodások, iskolások, diákok, művészek és közéleti személyek lépnek fel és köszöntik a Himnusz születésnapját.

Idén ismét, január 22-én kerül megrendezésre a gálaműsor a közönség előtt a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban, hiszen az előző években a járványhelyzet miatt csak a virtuális térben ünnepelhettek a dunaszerdahelyi magyarok.

A 17 órakor kezdődő gálaesten fellépnek a Komenský utcai óvodások, Patos Lilla a Kodály Zoltán Alapiskola tanulója /felkészítő tanára: Simon Anikó/, Hodossy Gyula költő, Dunaszerdahely város díszpolgára, Károlyi Hanna az Egyesített Iskola diákja /felkészítő tanár: Mohácsi Éva/, a Vámbéry Ármin Gimnázium diákjai, a Csallóközi Táncegyüttes, Kevický Tünde és Kollár Katalin, valamint a Vámbéry Ármin Alapiskola gyerekkórusa. A január 22-én rendezvényen ünnepi beszédet mond Dr. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az est háziasszonya Rajkovics Haizok Melinda.

Ünnepeljük együtt a Himnusz születésnapját, a Magyar Kultúra Napján Dunaszerdahelyen.
Immár 11 esztendeje szervezi meg a Pázmaneum Társulás a rendezvényt, amely azóta a városi kulturális program elengedhetetlen és szerves része lett.
Célunk az volt, hogy a helyi óvodások, iskolások, diákok, közéleti szereplők, művészek fellépjenek és műsorukkal tisztelegjenek Kölcsey Ferenc alkotása, nemzeti imádságunk előtt.
Először még a Zerdában, majd a Vermes-villában szerveztük meg a rendezvényt. Mivel kinőttük a galériát, ezért a kultúrházba helyeztük át a gálaműsort, ahol befogadtak bennünket.
A járványhelyzet idején a virtuális térbe költöztünk, de most újra visszatérünk és közönség elé. Tiszteljük meg a Himnusz születésnapját, ünnepeljük a magyar kultúrát és erősítsük közösségünket jelenlétünkkel. Köszönetet mondunk a kultúra őrzőinek, akik azt a nemes feladatot vállalták, hogy őseink örökségét, tanítását, hagyományait megőrzik, továbbadják és megismertetik a jövő ifjúságával. Nem egyszerű feladat ez, a mai korban sem, de szinte mindig találkoztak olyan kihívásokkal, amelyek nehezítették munkájukat. Mégis a láng nem hunyt ki. Büszkék lehetünk 1000 éves országunkra, nemzetünk nagyjaira, szentjeire, királyaira, tudósaira, az egyszerű magyar családapára és családanyára. Nekünk is feladtunk van, bárhol is éljünk a világban. Tisztelve más nemzetek kultúráját, de a sajátunkét nem feladva, megmaradni magyarnak.

– fogalmaz Karaffa Attila, a Pázmaneum elnöke, Dunaszerdahely város alpolgármestere a rendezvény főszervezője.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.