2022. január 13., 07:51

Vezetőhiány fenyegeti a tömegközlekedés zavartalan működését

Korábban buszjáratokat töröltek Pozsony megyében, újabban több tucat vonat el sem indult. 

vonat
Fotó: TASR/AP

Az Arriva, a kerület buszjáratait újabban biztosítani hivatott társaság az év elején a buszsofőrök hiánya miatt törölte a járatok több mint a harmadát. E héten pedig a vasúti társaság nem indított el több mint 80 vonatot, főként a főváros térségében.

Nemcsak a koronajárvány az oka a hiánynak, hanem ez már rendszerhiba: nincs elég szakképzett vezető a buszjáratokra és a mozdonyokra.

A ŽSS igazgatója, Roman Koreň a járványhelyzettel, 57 beteg mozdonyvezetővel próbálta kimagyarázni a kimaradást. A múlt évben viszont épp ez utóbbi vezetők kereslete döntött meg minden korábbi rekordot. S a legnagyobb bajok (járatok kimaradása, megszüntetése, késése) épp a két legnagyobb városban, keleten Kassa környékén és nyugaton a Pozsonyi kerületben mutatkoznak. 

Amióta a ŽSR átvette a RegioJet magántársaság járatait, a déli, komáromi vonalon is.

Hiába, úgy látszik, nem mindig használ az államosítás, főként ha hiányoznak a megfelelő kvalitású szakemberek. S nemcsak a szakképzett alkalmazottak száma kevés, hanem a mozdonyok száma és műszaki állapota is hiányos.

A hiányokat már ősztől érezni lehetett, a járattörlések mellett az alkalmazottak túlóráztatásával is próbálták azokat enyhíteni. S bár ezek a problémák más országokat is érintenek, úgy tűnik, a szomszédoknál még fölkészültebben és rugalmasabban tudják kezelni a kialakult helyzetet. Talán ezért próbálkoztak nálunk az alkalmas külföldi munkaerő magasabb fizetési ígéretekkel való átcsábításával is. Sajnos eredménytelenül. Úgy látszik, a sok bonyolult előírás megértése nyelvi és hivatali korlátokba ütközött, így nem nagyon tolongtak onnan se betölteni a hiányainkat.

Más megoldás híján, marad a hosszabb távú feladat: karöltve más intézményekkel a fiatalabb nemzedék fölkészítése erre a vezetői hivatásra. Reméljük, nemcsak a szokásos gyorstalpaló kurzusokon.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.